En barndom i ruter

Riad Sattouf og Kristian Krohg-Sørensen

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Riad Sattouf og Kristian Krohg-Sørensen

Hvordan tegne sin egen barndom? Med sine tre bind av det selvbiografiske og grafiske romanverket Fremtidens araber: Barndom i Midtøsten, til norsk ved Alexander Leborg, har franske Riad Sattouf gjort nettopp dette. Med en enkel, men uttrykksfull strek forteller han en kompleks oppveksthistorie fra 70- og 80-tallet, fra han som toåring flytter fra Paris til Libya og senere Syria sammen med sin syriske far og franske mor.

Sattouf plasserer seg i samme tradisjon som blant andre Marjane Satrapis’ Persepolis, med en naivistisk stil kombinert med alvorlig tematikk. Sett fra barnets perspektiv tegner han fram det humoristiske, forvirrende og skremmende ved møtet med en ukjent kultur hvor både språk, dagligliv og samfunn oppleves som fremmed og nytt. Spriket mellom den voksne leserens innsikt og barnets forsøk på å tolke det han ser rundt seg, er tydelig – det samme er spriket mellom modernitet og tradisjon, kulturkonflikter og ulike politiske syn.

Barnet Riad møter de politiske realitetene og de autoritære styresmaktene gjennom TV-skjermens nyheter om Gaddafi, og foreldrene gir ulike forklaringer på hvordan verden henger sammen. Sattouf tegner et komplekst farsbilde hvor faren i barnets øyne er en helt og et idol – samtidig som leseren ser farens gradvise forandring.

Sattouf regnes som en av verdens fremste tegneserieskapere og er prisbelønnet med blant annet den prestisjetunge Fauve d’Or i Angoulême hele to ganger, Eisner-prisen i USA og den norske SPROING-prisen for beste oversatte tegneserie. Han kommer til Litteraturhuset for å samtale med tegneserieskaper Kristian Krohg-Sørensen, som i høst er aktuell med den historiske tegneserien Den russiske revolusjonen.

Samtalen vil foregå på engelsk.

Arrangementet er støttet av Institut Français de Norvège.

forfattersamtale Engelskspråklige arrangement Litteraturhuset Wergeland https://litteraturhuset.ticketco.no/en_barndom_i_ruter

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!