Adania Shibli: Det svikefulle språket

Foredrag ved Adania Shibli

Portrett av Adania Shibli
Foto: Hartwig Klappert

Hvordan kan man skrive når språket er svikefullt, når det viskes ut, tas fra deg?

Da Adania Shibli oppdaget hvordan språket ble visket vekk fra kartet, var også første gang hun ble klar over at språket kan svike deg. På israelske kart fantes ikke navnene på de palestinske landsbyene hun kjente til. De hadde fått nye, hebraiske navn, eller de var rett og slett visket vekk. Kanskje nettopp derfor har hun blitt så opptatt av stillhet og utelatelser, og i romanene hennes handler det like mye om det som ikke står der, som det som faktisk står på boksidene.

Adania Shibli er en kritikerrost forfatter og har doktorgrad i medie- og kulturstudier. Hittil har hun utgitt tre romaner på arabisk, og den siste er utgitt på norsk som En liten detalj (til norsk ved Oda Winsnes). Romanen var kortlistet til den internasjonale Bookerprisen i 2021, og vant i 2023 Tysklands prestisjetunge LiBeraturpreis. De valgte imidlertid å utsette prisutdelingen på ubestemt tid etter Hamas’ terrorangrep 7. oktober og Israels påfølgende angrep på Gaza, til sterk kritikk fra internasjonalt hold.

I dette personlige foredraget vil Shibli reflektere over sine erfaringer med stillhet, og med språk som stilnes, etterfulgt av en kort Q&A.

Foredraget vil være på engelsk.

Hør også Adania Shibli i samtale med forfatterkollega Maaza Mengiste om romanen En liten detalj fredag 15. mars. Mer informasjon og billetter her.

Her er navnene på de palestinske og arabiske forfatterne Shibli nevnte under arrangementet:

فدوي طوقان /Fadwa Touqan
ايميل حبيبي / Emile Habibi
غسان كنفاني / Ghassan Kanafani
سميرة عزام/ Samira Azzam

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!