Det menneskelige avviket

Andrew Solomon og Finn Skårderud

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

ARRANGMENTET ER NÅ UTSOLGT I HOVEDSAL (WERGELAND). BILLETTER TIL OVERFØRING PÅ STORSKJERM I KJELLEREN ER LAGT UT TIL SALG HER (https://pay.ebillett.no/velg_antall.php?arrnr=14057&frs_id=4160603&frs_pris=&dato=&p_id=154&) (50,-)

En datter unnfanget i en voldtekt i krigsherjede Rwanda. Den schizofrene sønnen. Han som er født med Downs syndrom, og hun som fra tidlig alder utviser ekstrem musikalitet. Hvordan er det å være foreldre til et barn som skiller seg ut? Og hvor mye annerledeshet tåler et samfunn før et barn stemples som avviker?

Den kritikerroste engelsk-amerikanske sakprosaforfatteren Andrew Solomon fulgte i en tiårsperiode tre hundre familier med barn som på ulikt vis er annerledes. Langt fra stammen. Foreldre, barn og jakten på identitet foreligger nå på norsk og har blitt en bok om familier som til tross for at barna deres er annerledes på ulike måter, opplever at samfunnets dom over dem er ganske lik.

«Ubeskjedent hevder jeg at jeg har lest de fleste av de klassiske tekstene om depresjon og melankoli (…) Frekt hevder jeg at jeg nå sitter med den aller beste», skrev psykiater og forfatter Finn Skårderud om Solomons forrige bok The Noonday Demon. An Atlas of Depression. Depresjonsatlaset viser ikke bare fram Solomon som en sjelden dyktig formidler av faglig komplisert materiale, men også hans evne til å bruke sin innsikt i det kompliserte menneskesinnet som en inngang til samfunnskritikk og -analyse.

Hva sier så annerledesbarna om vår forståelse av hva det vil si å være menneske? Solomon og Skårderud møtes til samtale.

FOTO: Annie Leibovitz

Kjelleren Wergeland Litteraturhuset Andrew Solomon og Finn Skårderud

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!