Der ære dreper

Sara Omar i samtale med Inga Marte Thorkildsen

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Sara Omar i samtale med Inga Marte Thorkildsen

– Jeg lader døren stå på klem og inviterer dig ind i en verden, der styres af ondskab, som i virkeligheden ikke burde eksistere i det 21. århundrede, hvor alle har travlt med at spille PokemonGo.

Dansk-kurdiske Sara Omars debutroman, Dødevaskeren, har skapt furore i dansk offentlighet. En sjeldent ubehagelig leseropplevelse der man konfronteres med en virkelighet av grove overgrep, vold og drap av barn og kvinner forsvart av en dogmatisk, patriarkalsk lesning av Koranen. Forfatteren betegner selv sin bok som en kampskrift og etterlyser en vilje til å reformere islam.

Hovedpersonen i romanen heter Frmesk og konfronteres gjennom mormorens arbeid som dødevasker med bestialiteten som foregår rundt henne: Mormoren har ansvar for å vaske og stelle likene etter dem som har blitt utsatt for æresdrap, et arbeid Omar hevder blir sett ned på i det samfunnet som beskrives, til tross for at dette er heltegjerninger som gir kvinnene tilbake sin menneskelighet før de begraves.

Sara Omar er født og oppvokst i kurdisk Irak og har bodd i Danmark siden 2001 der hun studerer statsvitenskap og er sentral i flere danske kvinneorganisasjoner. I sitt politiske virke har hun blant annet problematisert den danske velferdsstatens evne til å ta vare på de kvinnene som utsettes for vold, og å forebygge vold, også i Danmark.

Hva kan gjøres for å endre de patriarkalske strukturene? Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen har selv skrevet boka Du ser det ikke før du tror det. Et kampskrift for barns rettigheter. Nå møtes de to til samtale.

Litteraturhuset Wergeland https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/der_aere_dreper_sara_omar_og_inga_marte_thorkildsen Dansk-kurdiske Sara Omars debutroman, Dødevaskeren, har skapt furore i dansk offentlighet. Forfatteren betegner selv sin bok som en kampskrift og etterlyser en vilje til å reformere islam. Byrådsformand for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen har selv skrevet boka Du ser det ikke før du tror det. Et kampskrift for barns rettigheter. De to møttes til samtale på Litteraturhuset 2. mai 2018.

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!