Tradisjon. Makt. Forvaltning. Styring. Burettslag. Kommunalt. Statlig. Kulturhus. Gamleheim. Bratteli heiv røyken ut gjennom sidevindauget og starta bilen. Du glømte dugnad, sa Gerhardsen.
– fra Saganatt av Frode Grytten
Det er ikke lett så si hva det er å være norsk, og det er sannelig ikke lett å si hva sosialdemokratiet er heller. Det som er helt sikkert er at i etterkrigstida henger de to tingene tett sammen. Vi har invitert to forfattere som med sine bøker har forsøkt å fange selve den sosialdemokratiske følelsen.
Med manuset til kortfilmen De beste går først tematiserer Erlend Loe Det norske Arbeiderparti gjennom partiveteraner som står i en myr og synker, og synger, sammen. Han har også flere ganger skrevet om litt snodige menn som forsøker å tilpasse seg samfunnet, men i stedet ender opp i skogen eller på en øde øy hvor de kan betrakte fellesskapet på avstand. I høst er Loe aktuell med romanen Fvonk hvor det er ingen ringere enn Jens, statsministeren i Norge, som trenger en pause fra det hele.
Frode Grytten har skrevet mye om industrisamfunnet Odda som har blitt bygd både opp og ned av og under sosialdemokratiet. I høstens roman Saganatt viser han igjen sitt særegne blikk på det norske. Her får vi historier fra åtti- og nittitallet med yuccapalmer, IKEA og OL på Lillehammer, men når totusentallet kommer har sosialdemokratiet mistet sin magiske kraft. Da må de gamle Arbeiderpartibautaene på banen, og spøkelsespatruljer med Bratteli og Gerhardsen kjører rundt i grå Toyota Corollaer og løser små og litt større problemer.
Loe og Grytten møtes på Litteraturhuset denne kvelden til samtale om sine nye bøker, om Arbeiderpartiet og drømmen om det norske hus.
Wergeland Litteraturhuset Frode Grytten og Erlend Loe