Den mest taleføre bergenseren

Vigdis Hjorth, Gine Cornelia Pedersen, Amund Børdahl og Arne Borge om Georg Johannesen

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Vigdis Hjorth, Gine Cornelia Pedersen, Amund Børdahl og Arne Borge om Georg Johannesen

Georg Johannesen var Norges første professor i retorikk. Han var finslipt poet, hardtslående romanforfatter, essayist og Brecht-kjenner. Han står også bak Om den norske tenkemåten, som i 2005 ble kåret av Dagbladet til den viktigste sakprosautgivelsen gjennom tidene. Nå gis denne tekstsamlingen ut på nytt. Det samme gjør Johannesens debutroman fra 1957, Høst i mars.

Bergenseren Johannesen hadde mange og kompromissløse utspill om den norske politiske virkeligheten, dobbeltmoral og det han oppfattet som unnfallenhet. Og språket, retorikken og debattdeltakelsen var hele tiden så hardtslående at han fikk betegnelsen landets mest taleføre innbygger.

Universitetslektor Amund Ove Børdahl åpner kvelden med å innlede om Johannesens forfatterskap. Deretter møter forfatterne Gine Cornelia Pedersen og Vigdis Hjorth kritiker og forfatter Arne Borge til samtale. Mens Pedersen oppdaget dette kunstnerskapet i en hyttebok og er nyfrelst Johannesen-fan, har Hjorth forholdt seg aktivt til hans tekster gjennom mange år.

Hva kjennetegner denne særegne bergenseren som romanforfatter, hva er hans bidrag til den norske tenkemåten, og hvordan finner man best veien inn i dette forfatterskapet? Velkommen til Georg Johannesen-kveld på Litteraturhuset.

Litteraturhuset Kjelleren https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/den_mest_talefoere_bergenseren_vigdis_hjorth_gine_cornelia_pedersen_amund_boerdahl_og_arne_borge

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!