Kanadiske Margaret Atwood er en levende legende. Siden debuten i 1961 (diktsamlingen Double Persephone) har hun mer enn 70 utgivelser bak seg, av poesi, novellesamlinger, romaner, barnebøker, essaysamlinger og opera-librettoer. Titler som The Handmaid’s Tale og MaddAddam-trilogien har gjort henne kjent verden over, og en rekke av bøkene hennes har blitt adaptert til film, TV, opera og ballett, og hun trekkes ofte fram som en av de store favorittene til å vinne Nobelprisen i litteratur.
Atwoods forfatterskap kjennetegnes av et brennende engasjement for verden rundt oss, både naturen og samfunnet. Hun har særlig markert seg med sine utforskninger av totalitarisme, patriarkalske strukturer og miljøødeleggelse, og er kjent for sin nærmest profetiske spekulative fiksjon, der hun har skildret temaer som innsnevring av kvinners rettigheter, en verdensomspennende pandemi og klimakollaps.
Til tross for sine 84 år, ser ikke Atwood ut til å trappe ned. Senest i fjor kom en ny, kritikerrost novellesamling, Ryper i solnedgang (til norsk ved Inger Gjelsvik). Litterært er Atwood fabulerende, uredd og original, med tydelige referanser til litteraturhistorien, enten det er klassiske tekster, eventyr, eller forfattere som William Shakespeare og George Orwell. Litteraturen hennes inneholder ofte elementer fra historiske hendelser, og peker samtidig framover mot nye verdener og nye muligheter.
Når Atwood nå gjester Litteraturhuset, flytter vi arrangementet til selveste Den Norske Opera og Ballett, slik at flest mulig kan få med seg det unike besøket. I Operaen møter Atwood journalist og forfatter Karin Haugen til samtale om sitt omfangsrike forfatterskap, om historie, samtid, og profetiske fortellinger.
Samtalen vil være på engelsk.