Debatt- og samtalemøte: Mannsrollene i muslimske miljøer

Fritt Ords prosjekt «Islam i Norge» inviterer til åpent debatt- og samtalemøte om mannsrollene i muslimske miljøer – med særlig blikk på gutters situasjon.

Icon of a placeSkram

Icon of an id badge

Arrangert avFritt Ord

Icon of a ticket

Gratis

Portretter av Linda Noor, Mohamed Abdi, Usman Rana og Kadafi Zaman.
Foto: T. venstre øverst, Sofie Amalie Klougart/Morgenbladet, t. v nederst Heiko Junge/NTB, t.h øverst Terje Bendiksby/NTB og t. h. nederst Hallgeir Vågenes/NTB.

Hvilke forventninger ligger i mannsrollene i muslimske miljøer? Hvordan møtes de som bryter med eller ikke lever opp til disse forventningene? Kulturell ulikhet, etnisitet, religion og rasisme – er det norske samfunnet i stand til å sikre like muligheter for alle, uansett bakgrunn? Hva gjør internasjonale konflikter, som krigen i Midtøsten, med følelsen av utenforskap? Hvorfor er det viktig i noen muslimske miljøer å ha bedre sosial kontroll med jentene enn med guttene, og hvilke konsekvenser får det for guttene når det gjelder oppvekstsvilkår og i barneoppdragelsen? Hva kan gjøres for å bedre situasjonen for muslimske gutter som sliter med manglende skoleprestasjoner, med utenforskap, og som opplever kulturelt krysspress?

Skikkelser som Jordan Peterson og Andrew Tate har slått seg sammen med store muslimske influensere som Mohammed Hijab og Ali Dawah og «joined forces» mot LHBTQI+ og feminisme. Hvordan påvirker de synet på kvinner og homofile blant muslimske gutter og menn? Hvor stort handlingsrom og aksept er det for kjønnsmangfold i muslimske miljøer, særlig for gutter/menn? Hvilken rolle spiller moskeene i utforming av mannsrollene?

Samtale mellom Usman Rana, styreleder i tankesmien Wasila og spaltist i Morgenbladet, Linda Noor daglig leder i Minotenk og spaltist i Dagsavisen og Mohamed Abdi, lærer og skribent.

Møteleder er Kadafi Zaman, journalist i TV2

Møtet er gratis og åpent for alle. Velkommen!

Om møteserien i Fritt Ords prosjekt Islam i Norge

Stiftelsen Fritt Ord har tatt initiativ til en serie møter med tema islam i Norge. Det er Fritt Ord som inviterer til møtene, og en programkomité bestående av Hawa Muuse, Linda Noor og Usman Asif utarbeider tema og program. Målet er å bidra til diskusjon om samfunnsaktuelle spørsmål innen islam på tvers av personlig overbevisning og religiøst ståsted.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Skram?

Dette arrangementet finner sted i Skram. Skram er den nest største salen på Litteraturhuset, lokalisert i andre etasje.

Bilde av salen Skram på Litteraturhuset med tomme stolrader

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!