De levende selvbiografiene

Deborah Levy og Eline Lund Fjæren

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Deborah Levy og Eline Lund Fjæren

I sine to selvbiografiske utgivelser, Things I Don’t Want to Know og The Cost of Living, viser forfatteren Deborah Levy seg som en treffsikker skildrer av tilværelsen, presis i sine mørke, humoristiske observasjoner av skjeve livsløp. Etter en skilsmisse prøver fortelleren å stable på beina en ny tilværelse, en ny identitet. De to bøkene, som presenteres som del 1 og 2 i Levys såkalte levende selvbiografi (som da skal skrives mens livet stormer og ikke i kontemplasjon rett før det hele er over), innledes med et sitat av Jean-Paul Sartre: «You are – your life, and nothing else.» Det handler om intellektuelt liv, morskap og feminisme.

Deborah Levy omtales ofte som en britisk forfatter, men flyttet ikke til England før hun var ni, og tilbragte første del av barndommen i Sør-Afrika. Her til lands er Levy aktuell med romanen Mannen som så alt, den syvende i rekken, som akkurat har kommet i norsk oversettelse ved Anne Cathrine Wollebæk. Her får man to versjoner av fortellingen om Saul Adler, som begge tar utgangspunkt i en påkjørsel i London i 1988. I den ene versjonen fortsetter Saul nesten uskadd til Berlin der han på mystisk vis allerede vet at Berlin-muren kommer til å falle. I den andre versjonen er imidlertid konsekvensene av London-påkjørselen noen helt andre. Som i hennes tidligere romaner finner man også i denne utgivelsen de ustabile, stadig skiftende fortellerperspektivene. Og ofte speiles karakterene gjennom blikket fra en annen.

Romanen har foreløpig blitt både langlistet til Booker-prisen og kortlistet til Goldsmith-prisen. Levy skulle egentlig gjestet litteraturhusene i Oslo og Bergen i mai, men ble forhindret pga situasjonen rundt Covid-19. Nå møter hun i stedet Norge i digital versjon, i samtale med forfatterkollega Eline Lund Fjæren.

Arrangementet er i samarbeid med Litteraturhuset i Bergen.

Videoen er ikke lenger tilgjengelig.

Litteraturhuset Digitalt Litteraturhuset strømmer Engelskspråklige arrangement Gratis - digitalt

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!