De farlige forfatterne

A. S. Byatt møter Toril Moi

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

De fleste tror sikkert at dyktige barnebokforfattere også er gode foreldre. Innlevelse og barnslighet burde vel komme godt med når man skal oppdra små mennesker? Men den engelske forfatteren A. S. Byatt oppdaget at dette ikke nødvendigvis stemte. Tvert imot hadde det gått påfallende dårlig med barna til de største britiske barnebokforfatterne. Hvorfor var det sånn? For å finne svaret måtte hun skrive en hel roman.

Barnas bok er lagt til den engelske landsbygda rundt århundreskiftet. Her møter vi Olive, som lar sine syv barn vokse opp i frodige, viltvoksende omgivelser, mens hun selv skriver historier om prinsesser, alver og underjordiske. Som i mange av Byatts andre bøker er det å skrive også i denne romanen noe destruktivt. Forfatterne ødelegger i langt større grad enn de bygger. Verdensfjerne, barnslige Olive er slett ikke barnas beste vern mot verden, og veien er hele tiden kort mellom innlevelse og overgrep.

Antonia Susan Byatt er en av Englands mest anerkjente forfattere og fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med romanen Besettelse. Boka, som kom i 1990, ble umiddelbart en bestselger og ga også Byatt den gjeve Bookerprisen. Barnas bok, som nå foreligger på norsk, ble shortlisted til samme pris da den kom ut i England i 2009. På Litteraturhuset intervjues A. S. Byatt av litteraturprofessor Toril Moi. De har møttes på flere store internasjonale scener tidligere, men aldri før her i Norge.

Wergeland Litteraturhuset A. S. Byatt møter Toril Moi Hør podkasten fra arrangementet.

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!