Brutte løfter

Damon Galgut og Nosizwe Lise Baqwa

Icon of a placeWergeland

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Icon of a ticketVoksen 100,-Student 70,-

Damon Galgut og Nosizwe Lise Baqwa

Da de svarte tok over landet, trodde hun at hun kom til å gå fra vettet, folk hamstret mat og kjøpte våpen, det var som om enden var nær. Og så skjedde det ingenting, alle bare fortsatte som før, bortsett fra at det var hyggeligere, fordi det var tilgivelse og ingen flere boikotter.
– Løftet, Damon Galgut

Damon Galguts Bookerpris-vinnende roman Løftet (til norsk ved Johanne Fronth-Nygren) følger den hvite, sør-afrikanske familien Swart, som holder til på en gård utenfor Pretoria. Fortellingen beveger seg fra kjernefamilien i apartheid-staten, via frigjøringen i 1994 og til barna blir voksne, tett på vår egen tid.

Den røde tråden er løftet moren Rachel fikk ektemannen til å gi da hun lå på dødsleiet: At den svarte hushjelpen Salome, som bor i et lite anneks på eiendommen, skal få dette annekset til odel og eie. Kort etter Rachels død er løftet likevel glemt, og når yngstedatteren Amor tar opp temaet med jevne mellomrom, fins det alltid en unnskyldning til å utsette det. Salome bor der jo likevel, og har det hun trenger, så er det noen hast?

Galguts fortelling glir fram gjennom tiårene i Sør-Afrikas nyere historie, og vever inn og ut mellom de ulike familiemedlemmene – ofte skifter perspektivet mellom karakterene midt i en setning, eller det overtas av den smått spydige fortelleren. Det er en historie om en familie i oppløsning, og om hvordan livet i stor grad går videre uten de store endringene for Sør-Afrikas hvite befolkning.

Damon Galgut er forfatter av en rekke kritikerroste og prisvinnende romaner og skuespill, blant annet The Good Doctor, Arctic Summer og I et fremmed rom.

På Litteraturhuset møter han statsviter og artist Nosizwe Lise Baqwa til samtale om brutte løfter og en hvit sør-afrikansk familie i oppløsning.

Samtalen vil foregå på engelsk.

Litteraturhusets satsning på afrikansk litteratur er støttet av NORAD.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!