Belarus: når kritiske stemmer tvinges til taushet

Velkommen til en kveld med stemmer fra Belarus!

Icon of a placeNedjma

Icon of an id badge

Arrangert avNorsk PEN

Icon of a ticket

Gratis

Bilder av talere på arrangementet

Norsk PEN har invitert tre prominente menneskerettighetsforkjemperne fra Belarus til Oslo for å snakke om den nåværende situasjonen for menneskerettigheter og ytringsfrihet i landet, og hvordan verdenssamfunnet kan støtte sivilsamfunnet og frie ytrere i deres kamp for demokrati og menneskerettigheter. Arrangementet er initiert av Norsk PENs komité for fengslede forfattere.

Sted: Nedjma, Litteraturhuset i Oslo
Når: Onsdag 1. november kl. 19:00

PROGRAM:
Dag Larsen, leder for komité for fengslede forfattere ønsker velkommen.Dmitrij Strotsev, mottaker av Den norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris i 2021, innleder og avslutter arrangementet med opplesning fra egen egen bok.

Innlegg:
• Jørgen Watne Frydnes, generalsekretær i Norsk PEN
• Taciana Niadbaj, leder i PEN Belarus og forfatterPanelsamtale:
• Iryna Kozika, daglig leder i PEN Belarus og søster til den fengslede advokaten Maksim Znak
• Taciana Niadbaj, styreleder i PEN Belarus og forfatter
• Aliaksandra Safonava, prosjektleder for Belarus i Den norske Helsingforskomiteen
• Jørgen Watne Frydnes, generalsekretær i Norsk PEN (moderator)Vi vil avslutte samtalen med å åpne opp for spørsmål fra salen.Bakgrunnen for arrangementet:


I 2022 fikk den belarusiske forfatteren og menneskerettighetsforkjemperen Ales Bialiatski Nobels fredpris. Like etterpå ble han fengslet for nye 10 år. PEN Belarus arbeider for å gjøre verden oppmerksom på overgrepene i landet, som for mange her i Norge er mindre kjent.Iskalde, trekkfulle fengselsceller med vegger og gulv i betong. Ingen madrass, ingen klær, lyset på hele døgnet. Dårlig mat, ingen medisiner, ingen vinduer, ingen kontakt med omverdenen. Dette er forholdene for mange opposisjonelle i belarusiske fengsler og fangeleire i dag.Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Viasna har Belarus over 1500 politiske fanger, og over 3000 mennesker er dømt for politisk motstand mot president Aleksandr Lukasjenkos autoritære regime. Bare i 2022 ble det registrert 1390 rettighetsbrudd mot kulturarbeidere i Belarus, og tallet øker. Mange opplever vilkårlige arrestasjoner, blir nektet rettferdig rettsak og tilgang til advokat. En nylig publisert rapport beskriver mengden rettsaker, fengslinger og overgrep som et samlebånd.I Belarus bekjemper regimet landets eget språk. Russifiseringen av kulturlivet øker i styrke, og det pågår en stadig sterkere forfølgelse av kulturarbeidere. Frie ytrere lever farlig og mange har valgt eksil.

Norsk PEN overvåker menneskerettighetsbrudd mot forfattere, journalister, kunstnere og andre frie ytrere som fremmer menneskerettigheter i Belarus, i samarbeid med PEN Belarus.

PEN Belarus arbeider fra eksil i Polen, etter at myndighetene i Belarus stengte ned organisasjonen i 2021.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Nedjma?

Dette arrangementet finner sted i Nedjma. Nedjma er en mellomstor sal i Litteraturhusets tredje etasje.

Bilde av salen Nedjma i 3. etasje på Litteraturhuset med tomme stolrader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!