Begjær, ensomhet og forakt

Lina Wolff, Therese Bohman og Lotta Elstad

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Lina Wolff, Therese Bohman og Lotta Elstad

Styrkeforhold, utnyttelse og attraksjon mellom kvinner og menn: I de kritikerroste romanene til svenske Lina Wolff og Therese Bohman prøver alle å unnslippe ensomheten. Og hva må man tåle å utsette seg for da?

Forfatteren Max diskuterer gjerne Nietzche med sin kone, men lengter etter alle andre kvinner, helst en som behersker alle språk. Ellinor fra Skåne leter etter en mann på nettet og ender opp hos en eksentrisk og voldelig litteraturkritiker. Lucretia fra Roma er vokst opp i adelig rikdom, men står ribbet igjen da familien mister alt. Lina Wolffs roman De polyglotte elskerne, nå ute på norsk ved Bodil Engen, ble tildelt Augustprisen for 2016 og knytter på finurlig vis sammen tre særegne historier.

I Therese Bohmans to siste romaner, Den andre kvinnen (oversatt av Monica Aasprong) og Aftonland, nominert til henholdsvis Nordisk råds litteraturpris og Augustprisen, står klassespørsmålet og ulike typer hierarki sentralt. En ung forfatterspire som jobber på et sykehuskjøkken, innleder et forhold til en gift lege, men forstår snart at hun aldri vil bli noe mer enn den andre kvinnen. Den førtiårige kunstprofessoren Karolina døyver sin ensomhet etter bruddet med nettporno og tilfeldig sex og provoseres av den suverene doktorgradsstudenten hun skal veilede til å vise ham hvem som er sjefen.

Wolff og Bohmans kvinnelige hovedpersoner går ikke av veien for hevn eller velplasserte finter mot menn som behandler dem urimelig. Hvem som utnytter hvem i kraft av sitt kjønn og sin stilling, veksler, og i kjærlighetens kyniske økonomi avløses begjæret fort av forakt.

Har disse romanene et feministisk prosjekt, eller demonstrerer de rett og slett survival of the fittest? Wolff og Bohman møter forfatter Lotta Elstad til samtale.

Litteraturhuset Wergeland forfattersamtale https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/begjaer_ensomhet_og_forakt

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!