Badass Kurdish Women

Med Dilar Dirik, Mustafa Can og Hannah Helseth

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Det finnes en orientalisme i vestens blikk på de kurdiske kvinnene, en «Western fascination with ‘badass’ Kurdish women», hevder aktivisten og Cambridge-stipendiaten Dilar Dirik.

De kurdiske kvinnene har en lang og stolt tradisjon som soldater, og har ytt stor motstand mot Iran, Tyrkia og Saddam Hussein tidligere, og de siste årene mot IS i Syria. Kvinnenes representaasjon og deltakelse i den politiske bevegelsen er også sterk. Men hvordan står det egentlig til med likestilling og kvinners rettigheter i kurdiske familier, samfunn, i diaspora? Hvordan rammes kvinnene av kurdernes tradisjonelt strenge æreskodeks? Og på hvilken måte påvirker det vestlige blikket den kurdiske frigjøringskampen?

Den svenske forfatteren Mustafa Can har rapportert fra Kobane, og er blant dem som har latt seg inspirere av de kvinnelige kurdiske soldatene. Hans teaterstykket Krigen har et kvinnelig ansikt skal settes opp på Stadsteatert i Stockholm. Han har også portrettert en kurdisk kvinne i sin bestselgende bok Tett inntil dagene. Fortellingen om min mor, som kom i 2008.

De to snakker om kurdere og kjønn med Hannah Helseth. Hun er forfatter og stipendiat ved senter for tverrfaglig kjønnsforskning.

Engelskspråklige arrangement Med Dilar Dirik, Mustafa Can og Hannah Helseth Wergeland Litteraturhuset Saladindagene 2016

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!