Arven fra Algerie

Alice Zeniter og Sandra Lillebø

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Alice Zeniter og Sandra Lillebø

Algeries frigjøringskrig 1954–62 utgjør et sort kapittel i fransk historie. Både algerierne og de franske kolonistene, såkalte pieds-noirs, ble ofret i et blodig forsøk på å beholde det franske overtaket, og ignorert og nedprioritert etter krigen. Seinest i september offentliggjorde Emmanuel Macron nye detaljer om voldsbruken under krigen, hvor over 1,5 millioner algeriere ble drept og to millioner flyktet.

Denne kvelden setter Litteraturhuset fokus på et postkolonialt traume som er lite kjent i Norge og som fortsatt preger både den franske og den algeriske samtiden.

Naïma er født i Normandie, med fransk mor og algerisk far. Hun har aldri vært i Algerie, likevel kjenner hun på livet som ikke-helt-fransk i et politisk klima preget av terror og fremmedfrykt. Hvordan kan hun være representant for en arv hun ikke kjenner?

I Kunsten å miste, oversatt av Egil Halmøy, følger franske Alice Zeniter arven fra Algerie gjennom tre generasjoner. Her utforsker hun hvordan historien påvirker unge i dag, og hvordan nye politiske hendelser får fram nye aspekter ved den postkoloniale arven. Den samtidsaktuelle tematikken har fått en spesielt varm mottagelse hos unge lesere, som blant annet har belønnet romanen med Le prix Goncourt des lycéens, tilsvarende Ungdommens kritikerpris her i Norge.

Nå møter hun forfatter og journalist Sandra Lillebø til samtale om politikk og identitet i dagens Frankrike.

Samtalen foregår på fransk med tolking til norsk og er støttet av Institut Francais.

Før samtalen kan du høre Benjamin Stora gi en innføring i tida under og etter Algerie-krigen. Les mer om arrangementet her (https://litteraturhuset.no/arrangement/algeriekrigen-for-dummies/).

[@portabletext/react] Unknown block type "undefined", specify a component for it in the `components.types` prop

Litteraturhuset Wergeland forfattersamtale Billett https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/arven_fra_algerie_alice_zeniter_og_sandra_lilleboe

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!