Årets Holberg-vinner LIVE: Apartheid etter Sør-Afrika

Slutten på apartheid i Sør-Afrika sammenfalt med en fornyet vilje til å utvide vår definisjon av det menneskelige og til å danne nye forestillinger om demokrati som fellesskap.

Holberg-logo
Achille Mbembe and Bjørn Enge Bertelsen. (Photo: Chanté Schatz, University of the Witwatersrand; Eivind Senneset).

I løpet av det første tiåret med demokrati ble Sør-Afrika en modell for hvordan man kunne avvikle av en rasistisk stat, oppnå rettferdighet gjennom forsoning, likhet gjennom økonomisk oppreisning, samt frihet gjennom lovendring og gjenreisning av ulike rettigheter, inkludert retten til verdighet. Etter tredve år med demokrati: Hva gjenstår av drømmen om å løsne den gamle koblingen mellom demokrati og nekropolitikk?

Dagen etter å ha mottatt Holbergprisen i Bergen vil årets prisvinner, Achille Mbembe, ha en samtale med Bjørn Enge Bertelsen på Litteraturhuset i Oslo. Arrangementet er åpent for publikum, men påmelding kreves for fysisk deltagelse. Ingen registrering kreves for å se arrangementet på YouTube.

Dette arrangementet avslutter Holberguken 2024, som finner sted fra 4. til 7. juni i Bergen og Oslo.

Bidragsytere

Achille Mbembe

Achille Mbembe er mottager av Holbergprisen 2024. Mbembe er research professor i historie og politikk ved Wits Institute for Social and Economic Research, University of Witwatersrand. Han er også direktør for stiftelsen Innovation Foundation for Democracy. Mbembe er medlem av The American Academy of Arts and Sciences og fellow ved The British Academy. Han har er forfatter av ti bøker, og hans arbeider har blitt oversatt til 17 språk. Mbembes seneste bok er La communauté terrestre (Paris, La Découverte, 2023).

Bjørn Enge Bertelsen

Bjørn Enge Bertelsen er faglig leder for Holbergprisen og professor i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen. Hans forskningsinteresser omfatter blant annet urbane formasjoner, politikk, ulikhet, egalitarianisme og vold.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Wergeland?

Dette arrangementet finner sted i Wergeland. Wergeland er Litteraturhusets storstue, med amfi og stolrader.

Bilde av Litteraturhusets hovedsal Wergeland

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!