Arabisk blues

Samtale med Dominique Eddé og Karim Miské

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Saladindagene 2014 Samtale med Dominique Eddé og Karim Miské

The first time? The first time was in Cairo, at the Fahmihs’ house in Garden City.

Dominique Eddés roman Kite er en fragmentert fortelling om privilegerte liv slik de leves av et egyptisk-libanesisk miljø fra før den libanesiske borgerkrigen bryter ut, og fram til våre dager. Mali og Farid møtes første gang i Kairo. Siden preges livene deres av krig og storpolitikk. Eddé har også skrevet romanen Kamal Jann. Her er hovedpersonen en vellykket forretningsmann med libanesisk bakgrunn som får vite at broren er på vei til Paris for å gjennomføre en terroraksjon. En blodig familiehistorie preget av libanesisk borgerkrig rulles langsomt opp.

Karim Miské har etter tjue år som dokumentarfilmskaper skrevet sin første roman, som har fått tittelen Arab Jazz. Her er scenen Paris, nabolaget er multietnisk, og en jødisk kvinne blir funnet myrdet. Er mordet religiøst motivert?

Eddé var redaktør for den franske utgaven av Orientalismen. Tror hun Saids tenkning om «den andre» preger henne også som skjønnlitterær forfatter? Og hva tenker de to om å skrive romaner der storpolitikken nedfeller seg i enkeltmenneskers liv, og menneskeskjebner avgjøres av religiøse motsetninger, krig og blodige hender? Ellen Svendsen er filosof og statsviter og leder samtalen, som foregår på fransk med simultantolking til norsk.

Litteraturhuset Wergeland Engelskspråklige arrangement

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!