Terrorangrepet på Israel 7. oktober 2023 og den påfølgende krigen mellom Israel og Hamas utløste ikke bare globale protester og krav om våpenhvile, men førte også til en bølge av antisemittisk fiendtlighet som rammet jøder i Norge og verden rundt. Hatkriminalitet mot jøder har økt, og jødiske institusjoner må ha væpnet politibeskyttelse. Utrygghet og ubehagelige opplevelser fører til at mange jøder ikke våger å vise sin identitet offentlig. Noen frykter for sine barns fremtid i landet og vurderer emigrasjon.
Som Carline Tromp skriver i Klassekampen, «Når folk lager fluktplaner, bør vi bli alvorlig bekymret.»
Å bekjempe antisemittisme og sørge for at jøder og andre minoriteter kan leve åpent og fritt uttrykke seg, bør være et kollektivt samfunnsansvar av den største betydning. I hvilken grad har demokratiske samfunn tatt dette ansvaret på alvor, særlig i kjølvannet av 7. oktober?
Vi inviterer til en etterlengtet diskusjon med perspektiver fra USA, Danmark og Norge om antisemittismen og jødenes plass i demokratiske sivilsamfunn før og etter 7. oktober.
Arrangementet foregår på engelsk, men det vil bli anledning til å stille spørsmål på norsk.
Hovedtaler:
- Jeffrey C. Alexander, professor emeritus i sosiologi ved Yale, er blant annet kjent for sine bidrag til teori om den sivile sfære. Alexander har nylig hevdet at antisemittismens tilbakekomst i vestlige samfunn skyldes svekkede normative og kulturelle barrierer mot jødefiendtlige uttrykk. Han vil diskutere denne påstanden i lys av utviklingen før og etter 7. oktober.
Andre bidrag:
- Jakob Egholm Feldt er professor i historie ved universitetet i Roskilde og har forsket på jødenes posisjon i den danske sivile sfære. Feldt vil diskutere hvordan det danske sivilsamfunnet har gjort beskyttelse av danske jøder til en kjerneverdi og hvordan dette har påvirket situasjonen i Danmark etter 7. oktober.
- Johannes Due Enstad er forsker ved Institutt for samfunnsforskning og leder et prosjekt om antisemittismens utvikling i Europa de siste 30 år. Enstad vil bidra med perspektiver fra sin forskning og kommentere på situasjonen i Norge etter 7. oktober.
Responspanel:
- Nina Grünfeld er professor, filmskaper og står bak podkasten Jødepodden.
- Cathrine Thorleifsson er førsteamanuensis i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo og leder av Ekstremismekommisjonen.
- Cora Alexa Døving er forsker ved HL-senteret og har nylig ledet forskningsprosjektet Negotiating Jewish Identity – Jewish Life in 21st Century Norway
- Vibeke Moe er forsker ved HL-senteret og har ledet to store holdningsundersøkelser om antisemittisme i Norge.
- Cora Alexa Døving er forsker ved HL-senteret og har nylig ledet forskningsprosjektet Negotiating Jewish Identity – Jewish Life in 21st Century Norway
Ordstyrer:
- Carline Tromp er forfatter, litteraturkritiker og har tidligere jobbet i Klassekampens debattredaksjon.
Begrepsavklaring:
“Antisemittisme” er et omstridt begrep. Med det mener vi ikke kritikk av israelsk politikk, krav om våpenhvile eller støtte til palestinernes rett til å leve fritt og i fred med sine naboer. Begrepet viser til et kulturelt nedarvet sett med fiendtlige oppfatninger og følelser om jøder som motiverer og legitimerer antijødisk trakassering, vold og stigmatisering, hvilket i sin tur gjør det vanskelig å leve åpent og fritt som jøde. Slik fiendtlighet finnes i ulike miljøer og kan komme fra begge sider av det politiske spekteret, fra religiøse grupper, eller fra «vanlige folk».
Arrangementet er et samarbeid mellom Kos & Kaos og CHACE-prosjektet. CHACE er finansiert av Norges forskningsråd og er basert ved Institutt for samfunnsforskning.