Absolutt apokalypse!

Komplett undergang på Litteraturhuset. Samtale, nærlesning og gratis filmvisning

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

KL. 18.00 Johan Harstad og Ellen Sofie Lauritzen i samtale om Max, Mischa & Tetoffensiven
KL. 19.30 Nærlesning av Apokalypse Nå! ved Jakob Lothe, Johan Harstad og Marit Paasche
KL. 21.00 Gratis filmvisning

SAMTALE:Johan Harstads nye roman Max, Mischa & Tetoffensiven må Max flytte fra Norge til USA som tolvåring. Tjue år seinere er han en dyktig og ettertraktet teaterregissør med en manisk interesse for Vietnam-krigen, som lurer på om det fremdeles finnes noe i Norge han kan kalle hjemme.

Apokalypse nå! er et viktig referansepunkt i Max’ liv og kunstnerskap, også regissøren Francis Ford Coppolas skjebne. I likhet med filmregissøren dras også Max inn i sin egen kunst og mot det vippepunktet der det begynner å lukte galskap.

Sin mani og ambivalente fascinasjon for Vietnam deler Max med forfatteren Harstad. Max, Mischa & Tetoffensiven har blitt omtalt både som en krigs- og en antikrigsroman, og her skildres marerittaktige soldattilværelser, der man pendler mellom dødsfare og kjedsomhet.

«Brutalt dyktig gjort», skrev VG i sin anmeldelse av boka og ga terningkast seks. Etter å ha jobbet sju år med teksten står dermed Harstad nok en gang bak en utgivelse av særegent kaliber. Møt Harstad i samtale med journalist og litteraturkritiker Ellen Sofie Lauritzen.

NÆRLESNING: Francis Ford Coppola skapte i 1979 et visuelt inferno med sin Vietnam-film Apokalypse nå! Filmen følger kaptein Willards reise oppover jungelelver på jakt etter den amerikanske krigsdesertøren oberst Kurtz, som han har fått i oppdrag å ta livet av. Kurtz har kanskje blitt gal, kanskje skjønner han mer enn alle de andre, både om krigens mekanismer og om menneskelig ondskap.

Coppolas film har Joseph Conrads Mørkets hjerte som litterært forelegg, og forholdet mellom disse to beksvarte kunstverkene er noe litteraturprofessor Jakob Lothe har fordypet seg i. Kunsthistoriker Marit Paasche har særlig fokusert på møtepunktet mellom billedkunsten og filmen. De møter Johan Harstad til nærlesning av verdens største krigs-, kunst- og kultfilm. Samtalen ledes av journalist og filmanmelder Guri Kulås.

Etter at samtalen er ferdig, blir det gratis filmvisning kl. 21.00

Kjelleren Litteraturhuset Komplett undergang på Litteraturhuset. Samtale, nærlesning og gratis filmvisning

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!