Abolish Apartheid: Fra Sør-Afrika til Palestina

Hvilke lærdommer fra antiapartheidkampen i Sør-Afrika kan brukes i kampen for et fritt Palestina?

Banner

Samtale mellom Andrew Feinstein, Raji Sourani og Line Khateeb

Ordstyrer: Nosizwe Baqwa

Diktopplesning av den palestinske poeten Somaya El Sousi

Krigen på Gaza blir verre for hver dag som går. FN har slått fast at det er fare for folkemord. For palestinere er dette en historie om vold, fordrivelse og okkupasjon som foregått i 75 år. Hva er den solidariske veien fra det mørket vi ser nå til et fritt Palestina?

Hva kan vi lære fra den globale antiapartheidkampen i Sør-Afrika i møte med Israels apartheid mot palestinerne? Hvordan reagerte det internasjonale samfunnet, og Norge især?

Den palestinske boikottbevegelsen BDS (Boycott, Divestment and Sanctions), er inspirert av den sørafrikanske antiapartheidbevegelsen. Hvilke verktøy kan hentes fra apartheidkampen og brukes i kampen for frigjøringen av det palestinske folket?

Dette er den første av tre samtaler i serien “Abolish Apartheid” hvor vi belyser og diskuterer likhetene og ulikhetene mellom frihetskampene i Sør-Afrika og Palestina.

Andrew Feinstein er en sør-afrikansk akademiker, eks-parlamentariker og forfatter. Han har skrevet flere kritikerroste bøker om korrupsjon, våpenhandel og krigsprofittering. Han er sønn av en Holocaustoverlevende som mistet dusinvis av sin familie i Auschwitz, hvor Andrew har holdt foredrag om forebygging av folkemord. Han var parlamentsmedlem for ANC i sju år under Nelson Mandelas regjering, og har i lang tid vært en dedikert støttespiller for den palestinske frigjøringskampen.

Raji Sourani er en palestinsk advokat som har forsvart og fremmet menneskerettigheter i Palestina, Midtøsten og Nord-Afrika i flere tiår. Han etablerte Palestinian Center for Human Rights (PCHR) i 1995 for å dokumentere og etterforske menneskerettighetsbrudd begått under israelsk okkupasjon, og har forsvart utallige ofre i israelske domstoler. Sourani har aldri nølt med å snakke sannhet til makten, og har blitt fengslet seks ganger av både Israel og de palestinske myndighetene.

Line Khateeb er leder av Palestinakomiteen i Norge. Hun har vært rådgiver for Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og Norsk Folkehjelp, med ansvar for å følge opp organisasjonens prosjekter i Palestina, Libanon og Syria. Siden 2020 har hun hatt vervet som leder for Palestinakomitéen i Norge. Line har en mastergrad i Midtøstenstudier fra Universitetet i Oslo.

Samtalen ledes av skuespiller, artist og aktivist Nosizwe Baqwa.

Fri inngang!

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Skram?

Dette arrangementet finner sted i Skram. Skram er den nest største salen på Litteraturhuset, lokalisert i andre etasje.

Bilde av salen Skram på Litteraturhuset med tomme stolrader

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!