Å være

Ian McEwan om det menneskelige selvet i litteraturen

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Ian McEwan om det menneskelige selvet i litteraturen

Hvilken rolle spiller litteraturen når man skal bygge en egen identitet? Hvordan har store forfattere portrettert menneskers identitetsbygging og leting etter sitt egentlige, sanne jeg?

Den britiske forfatteren Ian McEwan besøker Litteraturhuset for å holde foredraget «Examining the self». Her tar han for seg forfattere som Homer, Michel de Montaigne, William Shakespeare og John Updike og ser litteraturen i sammenheng med filosofi og nevrovitenskap. Hvordan har det menneskelige subjektet vært presentert i kunsten, filosofien og vitenskapen? Ved å betrakte de litterære tekstene fra antikken og middelalderen som nærmest arkeologisk materiale har McEwan dessuten undersøkt hvordan forståelsen av et menneskes identitet, essens har endret seg gjennom tidene.

Ian McEwan står bak en rekke kritikerroste, prisvinnende romaner. Den siste, Nøtteskall, har definitivt en frisk tilnærming til ideen om selvet i litteraturen: Romanen fortelles av et ikke fullt formet subjekt, nemlig et foster. Nå foredrar McEwan om selvrepresentasjon og individualitet fra antikken og til selfiens tidsalder.

Litteraturhuset Wergeland https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/aa_vaere_ian_mcewan_om_det_menneskelige_selvet_i_litteraturen

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!