Å holde Somalia levende

Et møte med Nuruddin Farah

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

«Ved å skrive sant om et land, produserer landet noe godt», hevder den somaliske forfatteren Nuruddin Farah. Han er en av Afrikas fremste litterære stemmer, en stemme preget av et liv i eksil, etter at han i 1974 skrev sant om Siad Barres regime og ble tvunget i landflyktighet. Farah er fortsatt opptatt av hjemlandets politiske og sosiale problemer og har gjort det til et uttalt prosjekt å holde Somalia levende gjennom sin litteratur.

Farah er som få andre menn engasjert i kvinners liv og kampen mot kjønnslemlestelse. Han er kjent for sine skildringer av sterke kvinner i patriarkalske samfunn, og allerede i 1970 oppnådde han kultstatus verden over med romandebuten From a Crooked Rib, hvor nomadejenta Ebla flykter fra et arrangert ekteskap med en eldre mann. Den somaliske forfatteren nevnes stadig som en aktuell kandidat til Nobelprisen, og i 1998 fikk han den prestisjetunge Neustadt International Prize for Literature. I Norge er Farah kanskje mest kjent for romanene Sprukne landskap og Lenker. Sistnevnte ble i 2005 utropt til årets viktigste roman på norsk av Dagbladets anmelder: «en roman som går på blodige stumper og beinpiper, en fortelling om et Somalia i oppløsning, men samtidig en stor roman om den menneskelige vev som holder samfunn sammen.» Samtaleleder denne kvelden er Asta Busingye Lydersen.

Dette er den andre dagen på rad Nuruddin Farah opptrer på Litteraturhuset. Tirsdag 21.september (/program/2010/09/nuruddinfarah.html) arrangerer vi, i anledning Leseåret, et forfattermøte på somali for Oslos norsksomaliske miljø.

Etter arrangementet er det Onsdagskjeller med egen bar, spill, bøker og musikk i Kjelleren. Denne onsdagen kan du høre Gunnhild Øyehaugs spilleliste «WOW».

Wergeland Litteraturhuset Et møte med Nuruddin Farah

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!