Å finne en sigøyner

Eduardo Halfon og Mattis Øybø

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Blomstring i bakgården Eduardo Halfon og Mattis Øybø

Forfatter Eduardo Halfon fra Guatemala regnes som en av de viktigste stemmene i en ny bølge litteratur fra Sentral-Amerika og Karibia.

Den episodiske, absurde romanen Den polske bokseren beveger seg fra universitetscampusen i Guatemala City til sigøynernes Balkan via nazistenes konsentrasjonsleire. Den reisende er en universitetslektor på jakt etter en pianist som kanskje er sigøyner.

Men han er også på jakt etter sin egen familiehistorie: Sentralt i fortellingen står bestefaren, som har et nummer tatovert på armen. Ikke et telefonnummer, som han har problemer med å huske, slik universitetslektoren ble fortalt som barn. Men derimot fangenummeret fra konsentrasjonsleiren. En gang ble bestefarens liv reddet av en polsk bokser.

Halfon er også aktuell med kortromanen Sorg på norsk, og slik tilfellet var også med forrige utgivelse, er den norske oversettelsen ved Signe Prøis. Her vies Halfons jødiske familiebakgrunn enda større plass. Hvordan har den jødiske identiteten og dette folkets traumatiske historie formet ham som menneske og skrivende? Og er det sant at han verken planla eller ønsket å bli forfatter?

Nå møter Halfon forfatter og forlagsredaktør Mattis Øybø til samtale. Samtalen foregår på engelsk.

Lørdag 15.9 kan du også møte Halfon i samtale med Marlon James og Ane Farsethås om språk, identitet, historie og litteratur fra Mellom-Amerika og Karibia (https://litteraturhuset.no/arrangement/blomstringibakgarden/blomstring-i-bakgarden/), og søndag 16.9 holder Halfon foredrag om sin litterære ledestjerne, Julio Cortázar. (https://litteraturhuset.no/arrangement/blomstringibakgarden/tett-pa-cortazar/)

Litteraturhuset Wergeland Engelskspråklige arrangement

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!