Å betrakte andres lidelse

Med Johan Harstad, Harald Henden og Karin Haugen

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

ENDRING (23. NOVEMBER 2016)
På grunn av sykdom har Kaja Schjerven Mollerin dessverre måttet trekke seg fra kveldens arrangement. Arrangementet blir ikke avlyst, men samtalen blir da mellom Harald Henden, Johan Harstad og Karin Haugen.

En liten gutt ligger død på en strand. Han møtte sin skjebne i et forsøk på å nå Europa, og kort tid etter dekker bildet av ham forsidene av europeiske aviser. En annen liten gutt ser omtåket inn i kameraet med bustete hår og grått støv i hele ansiktet. Han har overlevd det bombeangrepet som tok livet av storebroren hans. Filmen av ham deles på Facebook.

Dette er to av flere virkelighetsbilder som har slått hardt ned i offentligheten den siste tida. Men hva fører det til? Hvordan oppleves slike bilder av den som ser på? Skaper det handling eller apati?

I essayet Regarding the Pain of Others drøfter Susan Sontag (1933-2004) betrakterens rolle, blant annet i lys av krigen på Balkan, som hun omtalte som det første TV-sendte europeiske folkemordet. Den tiden var over da man kunne hevde at man ikke visste hva som skjedde, slik mange sa etter annen verdenskrig. Forpliktes man ikke moralsk av å se bilder av andre menneskers ulykke, når man vet hva som faktisk foregår? Hvordan virker bildene av barns lidelse i offentligheten?

VGs fotograf Harald Henden har dekket krig og konflikt gjennom en årrekke. I forbindelse med at bildet av døde Alan Kurdi ble publisert uttalte han at «Fotografiet av lille Aylan er ikke fotografisk komplisert. Det er enkelt. Men det er usminket og brutalt ærlig. Og det har en enorm kraft. Kraft til å endre. Aylans død forblir totalt meningsløs. Men den kan kanskje være med på å endre andre flyktningers skjebne.» Et år senere, nå i høst, sa han at han dessverre hadde tatt feil. Bildet har ikke endret noe.

Forfatter Johan Harstad har skrevet om krig og framstillingen av den blant annet i sitt skuespill Osv. fra 2010 og i sin siste roman Max, Mischa & Tetoffensiven fra 2015. Kaja Schjerven Mollerin er aktuell med utgivelsen I denne verden, om Susan Sontag som forfatter, tenker og krigsmotstander. Disse tre møter Bokmagasinets redaktør Karin Haugen til en samtale om virkelighet, estetikk og etikk.

Arrangementet inngår i «Kunsten møter litteraturen møter kunsten», en arrangementsserie der Litteraturhuset utforsker forholdet mellom kunst, bilder og litteratur på forskjellige måter. Les mer om serien her (/kunstenmoeterlitteraturenmoeter.html).

ILL.: Fra Francisco Goyas Krigens redsler (1810-15). Bearbeidet Gladesigner

Wergeland Litteraturhuset Med Johan Harstad, Harald Henden og Karin Haugen

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!