Kranier, kunst og kolonialisme

Nick Shepherd, Fadlabi og Ingrid Moe

Icon of a placeWergeland

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

Arven fra kolonitiden Nick Shepherd, Fadlabi og Ingrid Moe

På British Museum i London befinner det seg mer enn 900 bronsefigurer fra det historiske kongeriket Benin, som britene tok med seg fra dagens Nigeria under kolonitiden. I et magasin ved Universitetet i Oslo ligger det rundt 500 levninger fra over 50 land, deriblant kranier fra sudanesiske, algeriske, egyptiske og samiske individer.

Disse eksemplene er langt fra unike, men de siste årene har flere museer levert tilbake – eller repatriert – gjenstander og levninger til hjemland og etterkommere.

Denne ettermiddagen vil vi undersøke de etiske sidene rundt afrikanske kunst- og kulturgjenstander og levninger i museer og samlinger rundt om i verden, og diskusjonene om hvorvidt de bør leveres tilbake. Vi vil også se nærmere på hva det betyr for vår oppfatning av kunst når afrikansk kunst kategoriseres som «primitiv».

Nick Shepherd er førsteamanuensis i arkeologi fra Sør-Afrika, for tiden ansatt ved Aarhus Universitet. Han har blant annet forsket på kulturarv og minner i Sør-Afrika, samt avkolonisering av arkeologifaget. Han vil gi en innføring i historiske og nåværende debatter rundt repatriering av gjenstander og levninger fra museer, og se nærmere på rollen til museer og arkeologifaget i dagens samfunn.

Fadlabi er en norsk-sudansk kunstner, kurator og skribent. Han har blant annet stilt ut ved Performa 15 i New York, Townhouse i Kairo og Kunstnernes hus i Oslo, og er grunnlegger av Karthoum Contemporary Art Center i Oslo. Han vil snakke om hvordan han jobber konkret for å avkolonisere kunsthistorien.

Deretter møtes Shepherd og Fadlabi til samtale ledet av Ingrid Moe, kunstnerisk leder for MUNCH live.

I en serie arrangementer i vinter ser vi nærmere på noen av de konkrete sporene etter kolonitiden som fortsatt er med på å forme samfunnene vi lever i. Arrangementet vil foregå på engelsk.

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!