Ingen vei tilbake

David Diop og Elise Dybvig

Icon of a placeBerner

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

Icon of a ticketOrdinær 100,-Student 70,-

David Diop og Elise Dybvig

En franskmann som lærer seg språket wolof og møter menneskene og kulturen i det koloniserte Senegal med nysgjerrighet og åpenhet, var ikke akkurat dagligdags på 1700-tallet. Men så var ikke botanikeren Michel Adanson (1727-1806) helt som franskmenn flest.

Adansons liv og reisen til Senegal er utgangspunktet David Diop har diktet videre på i romanen Slaveporten (til norsk ved Tom Lotherington). Etter Adansons død oppdager datteren hans en skrivebok der faren forteller sannheten om reisen til Senegal – en reise som viser seg å inneholde langt mer enn studier av planter. Her kommer tett på senegalesernes liv, han opplever slavehandelens brutalitet på nært hold, og møter sitt livs store kjærlighet. Med historiske kilder i bunn gir Diop leseren en frisk og ny inngang til en sentral periode i afrikansk og europeisk historie.

Fransk-senegalesiske David Diop er professor i litteratur, og spesialiserer seg på fransk og frankofon litteratur fra 1700-tallet. Diop er forfatter av en rekke romaner, og i 2021 mottok han den gjeve internasjonale Booker-prisen for romanen Om natten er alt blod svart. Også her danner forholdet mellom kolonisert og kolonimakt en ramme for fortellingen.

På Litteraturhuset møter Diop journalist i Morgenbladet, Elise Dybvig, til samtale om å lage fiksjon av virkelige hendelser, og hvordan koloniseringen og slavehandelen i Senegal kan bearbeides litterært.

Samtalen vil foregå på fransk med tolking til norsk.

Litteraturhusets satsning på afrikansk litteratur er støttet av NORAD.

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!