Krig og kansellering på programmet på Litteraturhuset

Palestina, Rwanda og Tyskland er bare noen av landene du får møte forfattere fra denne vinteren på Litteraturhuset.

Publisert 9. januar 2024

Kollasj med bilder av Helle Helle, Scholastique Mukasonga, Jonas Hassen Khemiri, Adania Shibli og Mikael Niemi
Foto: Mikkel Carl (Helle), Francesca Mantovani (Mukasonga), Max Burkhalter (Khemiri), Lina Hindrum (Shibli) og Peter Knutson (Niemi)

Stiftelsen Litteraturhusets vinterprogram åpner allerede neste uke med svensk-tunisiske Jonas Hassen Khemiri i samtale med Marte Spurkland, mens Olaug Nilssen og Tina Åmodt avrunder januar med en samtale om tabuer i familien, ledet av Kaja Schjerven Mollerin.

Denne uka var det premiere på den nye sesongen av NRK-serien Makta, og i den anledning inviterer Litteraturhuset til politisk battle: Hvem var best av Gro og Kåre? Makta-skuespillerne Kathrine Thorborg Johansen og Thorbjørn Harr vil fortelle om arbeidet med de ikoniske rollene, før stortingspolitiker Hadia Tajik og Unge Høyre-leder Ola Svenneby vil holde hver sin engasjerte forsvarstale for henholdsvis Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch. Hvilke kvaliteter gjorde akkurat Gro så god? Og hvilke politiske seire kan vi fremdeles takke Kåre for? Dette og mer til får du høre mer om på Litteraturhuset, og publikum får selvsagt stemme på sin favoritt! Datoen er 24. januar.


Hvordan skrive skjønnlitterært om krig og konflikt?

Det er en gjennomgående tematikk blant flere av Litteraturhusets internasjonale gjester i vinter.

Palestinske Adania Shibli vant den prestisjetunge tyske prisen LiBeraturpreis for sin roman En liten detalj, som blant annet skildrer en palestinsk hverdag under okkupasjon. Men etter Hamas’ terrorangrep 7. oktober og Israels påfølgende krigføring, ble den planlagte prisutdelingen kansellert og «utsatt på ubestemt tid». Kanselleringen vakte oppsikt også internasjonalt, og nobelprisvinnerne Abdulrazak Gurnah, Annie Ernaux og Olga Tokarczuk er bare noen av de over tusen forfatterne som signerte et opprop i protest. Litteraturhuset har invitert Shibli til Oslo, her møter hun den etiopisk-amerikanske forfatteren Maaza Mengiste til samtale om romanen sin 15. mars. Dagen etter holder hun et personlig foredrag om å bli fratatt språket.

Tysk-amerikanske Nora Krug står bak flere prisbelønnede grafiske romaner, blant annet Heimat, der hun utforsker sin egen families krigshistorie i nazi-Tyskland. Nå er hun aktuell med en tegnet skildring av hverdagene til en ukrainer og en russer under den pågående krigen mot Ukraina. 6. februar møter Krug forfatterkollega Simon Stranger og journalist og tegneserieskaper Kristian Krohg-Sørensen til samtale om å fortelle om krig i ord og strek.

I år er det 30 år siden folkemordet i Rwanda. Der mistet forfatter Scholastique Mukasonga 37 medlemmer av sin familie. I memoarboka Den barbeinte kvinnen foreviger hun oppveksten og lokalsamfunnet som ble revet bort med folkemordet, så vel som den økende trusselen og marginaliseringen fra hutuenes side. 20. mars møter hun den svensk-kurdiske forfatteren og journalisten Mustafa Can til samtale på Litteraturhuset.

Nordiske stjerner på løpende bånd

Det er alltid en begivenhet når danske Helle Helle kommer med ny roman. I Hafni forteller vil Hafni skilles, og legger ut på en roadtrip rundt i Danmark. Som i alle Helles bøker skjer det vel så mye mellom linjene som på dem. 28. Februar møter Helle forfatterkollega Marie Aubert til samtale.

Svenske Mikael Niemi har gjennom et langt forfatterskap og titler som Populærmusikk fra Vittulaa og Koke bjørn skildret Nord-Sverige og Tornedalen. Nå er han tilbake med sitt hittil mest omfattende verk, som gjennom streik, klassesamfunn og familiekrønike gir oss et historisk perspektiv på utbyggingen av Nord-Sverige. 14. Februar møter han historiker og forfatter Jonas Bals til samtale.

Svenske Johannes Anyuru har klart kunststykket å nomineres til den gjeve Augustprisen for alle sine romaner, også den siste, Ixelles. Her kommer vi tett på en mor og hennes barn når fortiden innhenter dem. Som i tidligere bøker befinner vi oss i en nær framtid som bærer bud om hvor vi er på vei. 21. Februar møter Anyuru poet og skribent Priya Bains til samtale.

Norsk-østerrikske Wencke Mühleisen har aldri vært redd for å gå inn i tabubelagte temaer, verken som performancekunstner, forsker eller forfatter. I sin siste roman Alt jeg frykter har allerede skjedd tematiserer hun ensomhet, begjær og aldring. Hvordan manøvrere i dagens datingverden i en alder av 69? 5. mars møter hun psykolog og forfatter Sissel Gran til samtale.

Påfyll om historie og samfunn hver søndag

Gjennom vinteren kan du som vanlig få faglig påfyll fra fersk sakprosa på Litteraturhuset hver søndag.

Dykk ned i historien med Jørn Øyrehaugen Sunde om Magnus Lagabøte og Norges første lov, med Eivind Sæther om nordmennene som ble likvidert av motstandsbevegelsen under krigen, eller med Astrid Sverresdotter Dypvik om Tysklands historie.

Eller lær mer om utviklingen som preger dagens samfunn av Jan Arild Snoen, som tar for seg framveksten av antiamerikanisme i Europa, Carline Tromp, som har sett på høyreekstremismens framvekst, eller Atta Ansari, som har undersøkt blasfemistridens blodige historie.

Program for barn i alle aldre

Hvert halvår inviterer Litteraturhuset skoleklasser fra alle trinn på spesialtilpassede lesefremmende forfatterbesøk.

Allerede i slutten av januar begynner tilbudet for 3.-5. Klasse når forfatter Maria Parr og Åshild Irgens kommer for å snakke om sin Bragepris-vinnende bok Oskar og eg.

5. Og 6. Februar har vi hentet inn forfatter Kathrine Nedrejord for å snakke til ungdomstrinnet om sin nye roman Alt for flokken som handler om samisk identitet og aktivisme fra perspektivet til en 17-åring, og i midten av mars får vi besøk av debutant Håkon Marcus som har gjort braksuksess med sin spennende fantasyserie Villdyr, Marcus skal møte elever på 5.-7. Trinn.

Og lørdag 3. Februar inviterer vi til gratis lese- og tegneverksted for alle barn fra 3 år og oppover når erfarne Åse Ombustvedt og Hilde Hodnefjeld tar med seg sin kritikerroste bildebok Elg i soloppgang til Litteraturhuset.

Velkommen til Litteraturhuset gjennom vinteren!