Litteraturhuset logo

Hyller Wergeland i årlig ytringsfrihetsforedrag

Litteraturhuset starter en ny årlig foredragsserie i Henrik Wergelands ånd. Ledende internasjonale tenkere vil utfordre og belyse hva ytringsfrihet betyr i en verden i endring.

Publisert 7. mai 2025

Portrett av Pankaj Mishra
Foto: Nina Subin

- Henrik Wergeland var et renessansemenneske: poet og forfatter, arkivar og samfunnsdebattant innen områder som spenner fra språkpolitikk og minoriteters rettigheter til kamp mot kolonialisme og for ytringsfrihet. Litteraturhuset ligger i Wergelandsveien, og vi synes det er naturlig å videreføre hans arv gjennom å gi plass til sentrale stemmer som på ulikt vis viderefører hans virke, sier leder ved Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza.

Derfor innstifter Litteraturhuset nå Wergeland-forelesningen, en årlig, internasjonalt forelesning fra en fremstående internasjonal tenker som belyser tematikk Wergeland var opptatt av, med utgangspunkt i egne erfaringer og samtidens utfordringer. Slik vil Litteraturhuset bidra til å bringe flere perspektiver inn i ytringsfrihetsdebatten i Norge.

Den aller første taleren av Wergeland-forelesningen blir den indiske forfatteren, essayisten og politiske tenkeren Pankaj Mishra, som kommer til Litteraturhuset 3. juni. Les mer her.

Mishra regnes som en av verdens fremste intellektuelle, kjent for sine skarpe analyser av global politikk og samfunnsutvikling. Gjennom bøker som Raseriets tidsalder og Verden etter Gaza utfordrer han etablerte sannheter og blottlegger hvordan historiske maktstrukturer fortsatt preger verdensbildet. På Litteraturhuset vil Mishra rette søkelyset mot utviklingen av en ny, mer uforutsigbar verdensorden med Donald Trump i front.

– Pankaj Mishra har en sjelden evne til å fange tidsånden. Han utfordrer Vestens selvforståelse med intellektuell skarphet og historisk tyngde, og tør å stille de vanskelige spørsmålene. De siste månedene kjennes det som verdensordenen slik vi kjenner den har blitt kraftig forrykket. Hva er Mishras analyse av de underliggende kreftene her? Og hvordan kan vi best navigere videre?

Mishra vokste opp i et India der minnene om britisk kolonistyre fortsatt preget hverdagen. Erfaringen formet hans blikk på vestlig liberalisme og global maktutøvelse.

For 200 år siden var Wergeland en uredd kritiker av britisk kolonialisme i India, ikke minst i skuespillet Den Indiske Cholera – en Romeo og Julie-historie der 1830-tallets kolerapandemi blir et bilde på indernes opprør mot kolonimakten.

Professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo, Elisabeth Oxfeldt, har forsket på Wergelands antikolonialistiske skuespill. I forkant av Mishras foredrag vil hun belyse denne siden ved Wergelands engasjement sett gjennom stykket Den Indiske Cholera. Les mer her.

– Ytringsfrihet handler ikke bare om retten til å si hva man vil, men også om kampen for sannhet i møte med stadig mer avansert propaganda, og om å forstå hvordan språk kan brukes både til undertrykkelse og frigjøring. I en tid preget av økende polarisering og desinformasjon trenger vi flere perspektiver på hvordan ytringsfriheten kan brukes og forsvares i et internasjonalt landskap. Gjennom litteraturen og språket, historien og samfunnsdebatten – alle sentrale deler av Wergelands virke – ønsker vi å utforske disse spørsmålene, sier Kaluza.