Skakk hverdag

Gro Dahle og Ruth Lillegraven

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

Mer enn femti bøker har Gro Dahles navn på tittelbladet og i så mange ulike sjangere: romaner, poesi, barnebøker, dramatikk og noveller. Og utgivelsene hennes er noe av det mest originale norsk litteratur har å by på språklig, formmessig, tematisk – det hele kombinert med en sprudlende og romslig forståelse av hva det vil si å være menneske.

Forfatterskapet er så mangfoldig at det sprenger grensene mellom voksen og barn, prosa og poesi, billedbøker og romaner for voksne. Og ofte følges tekstene hennes av ektemannen Svein Nyhus’ skarpe illustrasjoner. Selv sier hun at hun aldri på forhånd bestemmer seg om hun skriver for barn eller voksne; hun skriver ut i lufta og ser hva det blir. Mørket i de nære relasjonene er en gjennomgående tråd i hennes tekster, destruksjonen og hvor sårbar man er i møte med dem man har tettest innpå livet. Så også i hennes siste diktsamling Søstre.

Et annet markant trekk er Dahles lekenhet og naivisme som kontinuerlig bryter ned verdenshierarkiene. Det høye blir det lave, verden snus karnevalistisk på vranga. Virkeligheten blir aldri den samme etter et møte med Gro Dahle. Språket deautomatiseres, hverdagen fremmedgjøres, blikket må fortolke det hele på nytt.

Forfatter Ruth Lillegraven har også sterk vilje til menneskelig selvgranskning i sine tekster. Nå møtes de to til samtale.

Olaug Nilssen, som opprinnelig skulle lede samtalen, måtte dessverre melde avbud pga sykdom.

Wergeland Litteraturhuset Gro Dahle og Ruth Lillegraven I denne episoden kan du høre forfatterne Gro Dahle og Ruth Lillegraven snakke om Dahles forfatterskap, og om livet som skrivende. Samtalen fant sted 22. februar 2017.

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!