Salome i Sverige

Mara Lee om myter og bibelsk begjær

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

I bibelen er Salome kvinnen som danser så forførende at hun får ønske seg hva hun vil. Hun ønsker seg Johannes døperens hode på et fat, og får det. Slik har Salome i den kristne tradisjonen blitt stående som symbol for det destruktive ved kvinnelige forførelse, en kvinne hvis forføreriske evner fører med seg ødeleggelse og død.

En av Sveriges mest toneangivende forfattere har nå skrevet denne kvinneskikkelsen inn i en ny litterær kontekst. Mara Lees roman Salome kommer i norsk oversettelse denne våren, og handler om ungjenta Elsa Mo og hennes nye fosterbror Johannes, en unggutt med magnetisk tiltrekningskraft som Elsa både begjærer og frastøtes av. Johannes får et stadig tettere forhold til Elsas beste venninne Veronika, og dramaet tilspisser seg. For hva skal Elsa gjøre med hatet når Johannes til slutt tar Veronika fra henne? Lees roman har fått strålende kritikker og er blant annet blitt hedret med Svenska Dagbladets litteraturpris i hjemlandet.

Hva sier Lees romankarakter om kvinnelig seksualitet og begjær, og på hvilken måte tematiseres kjønn og det mannlige blikket? Og hvem er egentlig Elsa Mo? Det handler om litterært og bibelsk begjær, kropp og myter når Mara Lee møter journalist Kåre Bulie til samtale på Litteraturhuset denne kvelden.

Foto: Annika von Hausswolff

Wergeland Litteraturhuset Mara Lee om myter og bibelsk begjær

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!