Velkommen til utdelingen av Ossietzkyprisen 2023!

Julian Assange tildeles Ossietzkyprisen 2023 for sitt kritiske pressearbeid og sin innsats med å varsle om kritikkverdige forhold i USAs og de alliertes krigføring.

Icon of a placeNedjma

Icon of an id badge

Organised byNorsk PEN

Icon of a ticket

Free

Julian Assange

Julian Assange tildeles Ossietzkyprisen 2023 for sitt kritiske pressearbeid og sin innsats med å varsle om kritikkverdige forhold i USAs og de alliertes krigføring. Ossietzkyprisen 2023 deles ut onsdag 15. november, kl. 18:00, på Litteraturhuset i Oslo.

Julian Assange har som publisist og redaktør spilt en viktig rolle ved å avsløre USA og de alliertes alvorlige krigsforbrytelser i Afghanistan og Irak, og den ulovlige fengslingen og torturen av fanger på Guantánamo.

Avsløringene har bidratt til viktige debatter om legitimiteten til krigshandlinger begått av USA, og ga et sannere bilde av brutalitet og maktmisbruk. Uten et demokrati basert på opplyste borgere kan ikke maktmisbruk og overgrep korrigeres og endres.

Julian Assange sitter fengslet i det britiske høyrisikofengselet Belmarsh på sitt femte år, og risikerer å bli utlevert til USA under spionparagrafen, som har en strafferamme på inntil 175 års fengsel.

Om du ikke har mulighet til å delta på prisutdelingen, kan du følge utdelingen direkte på Norsk PENs nettside eller Facebook-side.

PROGRAM:

Åpning: Musikalsk innslag ved Abazar Hamid, aka Tore Brun, fribymusiker

Velkommen: Jørgen Watne Frydnes, Norsk PENs
generalsekretær

Fokusfanger 2023: Dag Larsen, leder av Norsk PENs komité for fengslede forfattere

Juryens prisbegrunnelse: Ann-Magrit Austenå, Norsk PENs styreleder

Takketale ved Stella Assange, Julian Assanges kone og menneskerettighetsadvokat

Digitalt innlegg: Mohamedou Ould Slahi, forfatter og tidligere fange på Guantánamo

Stella Assange i samtale med Mads Andenæs,
professor ved Det juridiske fakultet (UiO) og medlem av Norsk PENs Assange-utvalg

Avslutning: Musikalsk innslag ved Abazar Hamid, aka Tore Brun, fribymusiker

Om Ossietzkyprisen

Norsk PEN deler årlig ut Ossietzkyprisen for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut til en person eller institusjon som over noe tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten. Prisvinner bør ha en tilknytning til Norge, personlig eller i forbindelse med den aktuelle saken. Den årlige prisutdelingen skjer i forbindelse med Fengslede Forfatteres Dag 15. november. Juryen for Ossietzkyprisen består av Norsk PENs styre. Alle kan nominere kandidater til Ossietzkyprisen. Kandidatene blir presentert for juryen, og deres oppgave er å evaluere kandidatene og utnevne prisvinner.

The individual organizer is responsible for the event and text, obtaining photo permission, and photo credit. For questions about content, participants, or other details, please contact the organizer directly.


Do you want to rent Nedjma?

This event will take place in Nedjma. Nedjma er en mellomstor sal i Litteraturhusets tredje etasje.

Bilde av salen Nedjma i 3. etasje på Litteraturhuset med tomme stolrader.

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!