No man is an Island

Stefansson, Jacobsen og Karlsvik

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

Islandske Jón Kalman Stefánsson er i år nominert til Nordisk råds litteraturpris for fjerde gang. Han fikk sitt store gjennombrudd med romanen Himmelrike og helvete fra 2007, første del i en trilogi som fikk Dagbladets Cathrine Krøger til å hevde at det at han ikke «har fått Nordisk råds pris for denne trilogien, er en unnlatelsessynd».

Stefánsson startet sin skrivende tilværelse som poet, nå er han aktuell med romanen Fiskene har ingen føtter, oversatt til norsk av Tone Myklebost. Mens han i trilogien beskriver ramsalt fiskerliv i et tradisjonelt samfunn, tar han oss nå med til et moderne Island, post-fisk og sterkt preget av amerikanske militærbaser. Språket brytes mot et goldt landskap, og hva skal fiskerne med havet når kvotene er brukt opp?

Roy Jacobsen gjorde furore med Seierherrene, en familiekrønike om en reise gjennom tre generasjoner, fra hardt liv på Helgelandskysten ved århundreskiftet og til drabantbytilværelse i Oslo. Hvitt hav heter hans siste utgivelse, der han tar opp tråden fra kritikerfavoritten De usynlige fra 2013. Vi er tilbake igjen på Barrøy, det er siste krigsår 1944–45 og vinter, og Ingrid, som trodde hun var aleine på øya, befinner seg plutselig i sentrum av en heftig kjærlighetshistorie.

Hav, kjærlighet og øymennesker i klem mellom gamle og nye samfunn og strukturer. Møt Stefánsson og Jacobsen i samtale med forfatterkollega Mette Karlsvik.

FOTO: Bearbeidet Gladesigner

Wergeland Litteraturhuset Stefansson, Jacobsen og Karlsvik

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!