Marina Tsvetajeva: Sluttens dikt og Fjellets dikt

Samtale mellom gjendikter Karin Haugane og forlegger Lars Holm-Hansen om Marina Tsvetajeva, en av den russiske modernismens fremste lyrikere.

Icon of a placeKverneland

Icon of an id badge

Organised byExistenz forlag

Icon of a ticket

Free

Portrett av Marina Tsvetaeva.
Foto: Getty Images

Marina Tsvetajeva (1892-1941) var en av den russiske modernismens fremste lyrikere. Hun ga i sin korte levetid ut et titalls bøker, hovedsaklig dikt, men også barndomsminner, drama og essay om poesi. I perioden 1922-39 levde hun i eksil, først i Praha og deretter i Paris.

Sluttens dikt er en suite som hun skrev etter en kjærlighetsaffære i Praha, da ekteskapet hennes hang i en tynn tråd. Fjellets dikt, også det skrevet i Praha, er tilegnet fjellet som sørger med diktets jeg over en tapt kjærlighet. Marina Tsvetajeva visste godt hva tap var. Gjennom den russiske revolusjonen og den påfølgende borgerkrigen ble hun, som utallige andre russere, rykket opp med rota. Hun mistet en verden – klassetilhørighet, familie og land.

Det bemerkelsesverdige med denne dikteren er at hun evner å omforme erfaringene til stor diktning. Hennes hengivne og kompromissløse holdning til poesien setter spor i den som leser diktene hennes. Sluttens dikt og Fjellets dikt tilhører noe av det mest fullendte hun skrev.

Samtale mellom gjendikter Karin Haugane og forlegger Lars Holm-Hansen i Existenz forlag.

Lenke til Facebook-arrangement her

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.

The individual organizer is responsible for the event and text, obtaining photo permission, and photo credit. For questions about content, participants, or other details, please contact the organizer directly.


Do you want to rent Kverneland?

This event will take place in Kverneland. Kverneland er en lys sal med utsikt mot Slottsparken.

Bilde av salen Kverneland på Litteraturhuset, med en stor veggillustrasjon som viser norske forfattere, tegnet av Steffen Kverneland.

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!