Mann i kamp

Nobelprisvinner Mario Vargas Llosa

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

Ingen vet helt hva som skjedde den gangen på 80-tallet da Mario Vargas Llosa ga Gabriel Garcia Márquez et blått øye. Inntil da hadde de vært nære venner. Begge to var sentrale skikkelser i den latinamerikanske boomen på 60-tallet da man fikk den såkalte magiske realismen og latinamerikansk litteratur for alvor gjorde seg gjeldende på den internasjonale litterære scenen. Nå ble alliansen brutt, men Llosa fortsatte å slå fra seg på egenhånd.

Da Mario Vargas Llosa mottok Nobelprisen i fjor, het det i begrunnelsen at han fikk den «for sin kartlegging av maktens strukturer og knivskarpe bilder av individets motstand, opprør og nederlag». Gjennomgående i hans romaner er da også ofte motsetningsforholdet mellom historie og samfunn på den ene siden og individ på den andre. Han viser fram grusomhet satt i system, den nådeløse overmakten og bruker ofte historiske hendelser og historiske personer både i for- og bakgrunn. Det er en politisk vilje i Llosas bøker, og forfatteren har også prøvd seg i realpolitikken. Overraskende for mange, ettersom han startet som venstreradikal Cuba-tilhenger, stilte han i 1990 som presidentkandidat for de høyreliberale i hjemlandet Peru. Han tapte og flyttet utenlands.

På Litteraturhuset snakker Mario Vargas Llosa med journalist og forlagsredaktør Anette Orre om tapte og vunne slag, den store Nobelprisen og den lange veien fra fødebyen Arequipa til Oslo.

Samtalen vil foregå på engelsk.

ARRANGEMENTET ER UTSOLGT. FORTSATT LEDIGE BILLETTER TIL OVERFØRING PÅ STORSKJERM (KR 50,-).
KJØP BILLETTER TIL OVERFØRING PÅ STORSKJERM HER (https://pay.ebillett.no/velg_antall.php?arrnr=8650&frs_id=3572881&frs_pris=&dato=&p_id=154&)

Wergeland Litteraturhuset Nobelprisvinner Mario Vargas Llosa

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!