KVINNE LIV FRIHET

Hvilken plass har religionen i opprøret i Iran?

Icon of a placeWergeland

Icon of a ticket

Free

Bilde av protest i Iran, og foredragsholdere Sharam Alghasi, Marianne H. Bøe og Essmat Sophie.

Bli med på møte om et viktig tema med nye perspektiver og innsikt, spesielt aktuelt med Nobels Fredspris til Narges Mohammadi!

Siden Mahsa Aminis død i september 2022 mens hun var i politiets varetekt, har massive protester blitt organisert over hele Iran i protest mot prestestyret og deres repressive politikk. Protestene er blitt møtt med omfattende politiaksjoner og massearrestasjoner. Mange er blitt drept og flere henrettet, men protester og aksjoner fortsetter likevel.

Vår og verdens oppmerksomhet blir igjen rettet mot Iran når Narges Mohammadi får Nobels Fredspris i desember for sin kamp mot undertrykking av kvinner i Iran og hennes kamp for menneskerettigheter og frihet for alle, mens hun selv sitter fengslet.

Vi inviterer til møte om den aktuelle situasjonen i Iran og protestbevegelsen, og stiller samtidig spørsmålet: Hva skjer med islams plass i lys av disse omfattende protestene?

Hvis det blir slutt på det sjia-muslimske presteskapets ledende posisjon, hva kan skje da, i hvilken retning går befolkningen, til en mer liberal forståelse av islam? – en sekulær stat? – eller hva? Mener unge kvinner noe annet enn de eldre, noe annet enn unge menn?

Innledere:

  • Sharam Alghasi, professor i medie- og kultursosiologi ved Høyskolen Kristiania. Alghasi vil gi en oppdatert innsikt i den politiske og ideologiske utvikling i Iran og bakgrunn for opprøret.
  • Marianne Hafnor Bøe, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Stavanger. Bøe vil fortelle om kvinnebevegelsen i Iran, og særlig framveksten av islamsk feminisme.
  • Essmat Sophie, forfatter, filmregissør og aktivist oppvokst i den kurdiske delen av Iran. Essmat vil snakke om kurdiske og iranske kvinners kamp mot statlig, nasjonal og patriarkalsk undertrykkelse, og om kvinner som velger litteratur som kampmiddel.

Etter innledningene blir det panelsamtale med mulighet til kommentarer og spørsmål fra tilhørerne.

The individual organizer is responsible for the event and text, obtaining photo permission, and photo credit. For questions about content, participants, or other details, please contact the organizer directly.


Do you want to rent Wergeland?

This event will take place in Wergeland. Wergeland er Litteraturhusets storstue, med amfi og stolrader.

Bilde av Litteraturhusets hovedsal Wergeland

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!