Krigens kontinent

Saklig søndag med Sylo Taraku

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

Saklig søndag med Sylo Taraku

Mange nordmenn bærer med seg førstehånds erfaringer fra krig i Europa. I 1990-årene og på tidlig 2000-tall var norske asylmottak fulle av krigsflyktninger fra europeiske land som Kosovo, Bosnia og Hercegovina, Tsjetsjenia og andre konfliktområder. Alle disse kjenner så alt for godt igjen det som ukrainerne står i nå.

Sylo Taraku er norsk statsviter og forfatter, og har siden 2016 har jobbet for tankesmien Agenda. Han har selv erfaring med krig og kom til Norge som flyktning fra Kosovo på 90-tallet. I sin nye bok Krigens kontinent. Europa etter den kalde krigen tar han oss med på en reise gjennom Europas kriger fra 1990 og fram til den pågående krigen i Ukraina. I boken betraktes disse krigene som del av en større sammenheng, nemlig sammenbruddet av Sovjetunionen og Jugoslavia og de store omveltningene som fulgte i kjølvannet av dette.

Hva var det som gikk galt med oppløsningen av disse to kommunistiske statene? Og hvorfor oppsto det kriger i Slovenia, Kroatia, Bosnia og Hercegovina, Kosovo, Moldova, Tsjetsjenia, Georgia og Ukraina? Hva var det som fikk mennesker som tidligere levde sammen og hadde så mye tilfelles, til å bli fiender og skyte mot hverandre? Hva er felles, og hva skiller disse krigene fra hverandre? Og viktigst av alt: Hvordan kan vi forebygge nye kriger i Europa?

Få med deg Sylo Tarakus foredrag denne søndagen.

Norli Litteraturhuset Litteraturhuset Skram (2. et) https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/krigens_kontinent_saklig_soendag_med_sylo_taraku Saklig søndag Historie Politikk og samfunn

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!