Kongeriker i krig - Den arabiske halvøy og Jemen

Foredrag ved Cecilie Hellestveit

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

Foredrag ved Cecilie Hellestveit

Saudi-Arabia og de andre rike Gulf-monarkiene gikk klar av den arabiske våren på hjemmebane. Det eneste landet på Den arabiske halvøy hvor den arabiske våren fikk tak, var i den fattige republikken Jemen, hvor folket reiste seg mot president Ali Abdullah Saleh som hadde styrt landet i over 30 år.

Jemen er en heksegryte av klimaendringer, sult, krig og radikale ideologier. Over halvparten av terroristene 11.september var av jemenittisk herkomst, og USA har drevet drone-krig her siden. Men landet er strategisk viktig, og i 2015 gikk Saudi-Arabia og Emiratene til krig i Jemen for å kontrollere etterdønningene fra den arabiske våren i Jemen.

Ifølge Cecilie Hellestveit er Jemen en sentral brikke i et større politisk, militært og økonomisk maktspill, både i regionen og internasjonalt.Hellestveit er jurist og samfunnsviter, og aktuell med boka Ulykkelige Arabia.

I dette foredraget gir hun oss et innblikk i hvordan den arabiske våren spilte seg ut i Jemen og på Den arabiske halvøy og endte opp i krig med Jemen. Hun viser også hvordan Jemen kan hjelpe oss å forstå mer av det globale stormaktsspillet.

Gjennom en serie foredrag i høst ser Litteraturhuset nærmere på situasjonen i Midtøsten, ti år etter den arabiske våren.

Litteraturhuset Wergeland Arrangementet er gratis, men grunnet begrenset antall plasser legger vi ut gratisbilletter dagen før. Folkeopplysning https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/kongeriker_i_krig__den_arabiske_halvoey_og_jemen

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!