Gjennom historien har skogen vært både gjenstand for konflikter og åsted for konflikter. Ofte har konfliktene vært knyttet til spørsmål om skogens verdier: hvordan den skal forvaltes, hvordan og om den skal vernes, hvem som har rett til å leve der og hvordan. Konfliktene har bl.a. stått mellom ulike skogeiere, mellom skogeiere og skogsarbeidere og mellom bedrifter og sivilsamfunn. De har også vært knyttet til kolonial vold og skillelinjer mellom stater og urfolk.
Alle disse konfliktene strekker seg inn i og fortsetter i samtida. I forbindelse med lansering av Arr-nummeret om skog (1/2024), inviterer vi derfor til panelsamtale hvor vi ønsker å se nærmere på slike konfliktlinjer, både historisk og i dag.
Innledere:
Håkon Evju er førsteamanuensis i idéhistorie, Universitetet i Oslo. Med sin artikkel i Arrs nye nummer belyser Evju ideene om husholdning, skogsbruk og avskoging som fant uttrykk i politisk-økonomiske diskusjoner i 1700-tallets Danmark-Norge.
Håkon Aspøy er forsker på Norsk institutt for naturforskning (NINA), hvor han bl.a. forsker på hvordan ulike former for kunnskapsproduksjon legger grunnlag for ulike virkelighetsforståelser, og hvordan disse er forbundet med ulike politiske interesser i skogforvaltning.
Trude Myhre er skogbiolog og seniorrådgiver i WWF Norge. Myhre er ekspert på norsk skogvern og gammel naturskog, og har markert seg som en sentral stemme i debatten om bevaring av skog i Norge.
Samtalen ledes av redaktørene for nummeret, Viktor Andersson og Thomas Østerhaug.