Klima og fremtid: Foredrag og samtale

Climate Change, Interconnectedness and Global Awareness med Carsten Jensen, Ian Baker, Margreth Olin, Mette Halskov Hansen og Helge Jordheim

Banner
Foto: Sigurd Fandango(Helge Jordheim), Agnete Brun (Margreth Olin)

Skal vi redde kloden er det ikke nok med bare CO2 avgifter og mer bærekraftig energi. Vi må også endre hvordan vi tenker om vårt forhold til naturen, vår selvoppfattelse som menneskehet og ikke minst de metaforene som har preget utviklingen de siste par hundre årene, knyttet til vekst og evolusjon, med oss selv på toppen som herre over naturen. Vi må stille nye spørsmål, søke nye svar og skape nye narrativ om oss selv.

Hvilket potensial ligger i kunsten og litteraturen for å gjøre dette? Og er det kanskje sånn at de svarene vi leter etter alltid har vært der? At det handler mer om en hjemkomst og en forståelse av at vi lever i et avhengighetsforhold med naturen og alt levende.

At svarene vi søker er å finne i måten naturen uttrykker seg på: i korallrevet, i fugleblikket, i soppens underjordiske nettverk, i blåisgrottene i Jostedalsbreen og i møte med mytopoetiske "Hidden Lands" i Himalaya.

Program

17.30 -19.00 Foredrag ved Carsten Jensen og Ian Baker

19.00-19.30 Pause

19.30-19.45 Kunstnerisk innslag ved Margreth Olin

19.45-21.00 Panelsamtale: Carsten Jensen, Ian Baker, Margreth Olin, Mette Halskov Hansen og Helge Jordheim

Språk: engelsk

Medvirkende

Carsten Jensen:

Carsten Jensen er en prisbelønnet journalist og forfatter. Han er kjent for sine reisebøker, essays og romaner. Han er mottaker av blant annet Olof Palme Prisen (2009) og Bjørnson Prisen (2019)

Ian Baker (PhD):

Ian Baker er antropolog og kulturhistoriker. For sitt omfattende feltarbeid I Himalaya regionen ble han utnevnt av National Geographic Society som en av ti ‘Explorers for the Millennium’. Han har skrevet syv bøker om kulturhistorie, miljø, kunst og medisin i Tibet og Himalaya.

Margreth Olin:

Margreth Olin er en norsk regissør og produsent med et stort kinopublikum. Hun har laget 15 filmer, som har fått kritikerros, deltatt på en rekke festivaler i utlandet og vunnet flere norske og internasjonale priser. Olins nye helaftens dokumentar Fedrelandet hadde premiere i 2023. Fedrelandet ble utvalgt som Norges Oscar-kandidat i kategorien beste internasjonale film.

Mette Halskov Hansen:

Mette Halskov Hansen er professor i Kina-studier samt viserektor for miljø, klima og tverrfaglighet ved Universitetet i Oslo. Hun har skrevet bøker og artikler om utdanning og etnisk identitet i Kina, og hun leder nå et forskningsprosjekt om den globale betydningen av lokale religiøse miljøbevegelser i Kina, India, Vietnam og Taiwan.

Helge Jordheim:

Helge Jordheim er professor i kulturhistorie, ansatt ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS), Universitetet i Oslo. I de siste årene har han publiserte flere artikler diskuterer tid og tidserfaring i det antropocene. Fra høsten 2024 skal han lede Oslo Centre for Environmental Humanities, Universitetet i Oslo.

Om arrangør

Minka Qvale:

Minka Qvale har en mastergrad i Allmenn litteraturvitenskap, UiO, med en oppgave om estetikk og erindring i W. G. Sebalds forfatterskap. Hun har jobbet mange år med kultur- og litteraturformidling som freelancer, og som språklærer for voksne flyktninger og innvandrere ved Oslo VO Rosenhof. Minka er partner og daglig leder i onyoga AS.

Arrangementet er støttet av Fritt Ord

The individual organizer is responsible for the event and text, obtaining photo permission, and photo credit. For questions about content, participants, or other details, please contact the organizer directly.


Do you want to rent Wergeland?

This event will take place in Wergeland. Wergeland er Litteraturhusets storstue, med amfi og stolrader.

Bilde av Litteraturhusets hovedsal Wergeland

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!