Kemneren fra Kongsberg

Dag Solstad i samtale med Kjersti A. Skomsvold

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

Dag Solstad i samtale med Kjersti A. Skomsvold

Det er en begivenhet når det kommer en ny roman fra Dag Solstads hånd. Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen heter høstens utgivelse, og hovedpersonen er den samme som i romanene Ellevte roman, bok atten (1992) og 17. roman (2009). Tre romaner om den menneskelige eksistensens grunnvilkår, om indre uro, frykt og lengsel etter mening. Om møter og avskjeder på togstasjoner. Og umuligheten i kemneren fra Kongsbergs nærmeste relasjoner.

I den første Bjørn-Hansen-romanen er hovedpersonen femti år og bosatt på Kongsberg. I åpningsscenen står han på togstasjonen og venter på at sønnen skal komme. En sønn han har sett lite til under oppveksten. Etter lengre refleksjon bestemmer han seg for å sette seg i en rullestol og spille lam resten av livet. Bare slik kan han holde ut.

I trilogiens andre bok, 17. roman, har hovedpersonen blitt pensjonist og er ferdig med å sone en fengselsdom for forsikringssvindel. Etter å ha unngått alt og alle i en lang periode bestemmer han seg plutselig for å gjenoppta kontakten med sønnen. Også i siste del av trilogien står en familierelasjon i sentrum. Hovedpersonen har forflyttet seg til Grønland, og til en ettroms der, når svigerdatteren banker på. Med seg har hun barnebarnet Wiggo, som hun vil skal flytte inn på hybel hos farfaren.

Det er klart for femtende, men forhåpentligvis ikke siste, besøk av Dag Solstad på Litteraturhuset. På scenen møter han forfatterkollega Kjersti A. Skomsvold til samtale.

Litteraturhuset Wergeland https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/kemneren_fra_kongsberg_dag_solstad_i_samtale_med_kjersti_a_skomsvold https://www.facebook.com/events/2401846520059472/ Samtalen er nå tilgjengelig som podkast!

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!