Kake til alle

Møte med Mircea Cărtărescu

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

«Den er som en stor kake, man trenger slett ikke spise hele og kan godt begynne i midten.» Slik beskriver den rumenske forfatteren Mircea Cărtărescu verket han har brukt femten år på å skrive, nemlig Orbitor. Det er delt i tre, og de to første bindene, Kroppen og Venstre vinge, kom på norsk for noen år siden i Steinar Lones prisbelønte oversettelse. Denne høsten kommer også siste del i trilogien, Høyre vinge, som gir et mer politisk og satirisk bilde av det rumenske livet og landets historie enn de to forrige.

Ordet "orbitor" betyr både blendende og blindende. Så har også det monumentale verket som overveldende ambisjon å beskrive hele den menneskelige tilværelsen, det store Altet. Her er oppvekstskildring, familiekrønike, et Bucuresti som både elskes og hates, vitenskap, filosofi og litteratur. Vakre historier og essayistiske passasjer side om side. I disse barokke romanene, skrevet av en av Romanias fremste forfattere, henger alt sammen med alt. Og så kan man altså velge å bare spise den delen av kaken man liker best.

«Cărtărescu besitter en egen evne til å åpne dører mot eventyret, eller mot marerittet, der hans umåtelige, billedskapende evne feirer uhørte triumfer, gang på gang,» skrev Aftenpostens anmelder om Kroppen, andre del av Orbitor, i fjor. Og kritikken har vært overveldende både her i Norge, og i alle de femten landene han er oversatt i. Han sammenlignes med både Joyce, Kafka, Proust og Borges og det er flere som mener at det slett ikke ville vært overraskende om det er Cărtărescu navn som ropes ut foran Nobelkomiteens store eikedør en gang i nær framtid.

I kveld kan du møte ham til samtale med Vagantredaktør Audun Lindholm om romanverket som handler om alt.

Samtalen vil foregå på engelsk.

Foto: Cato Lein

Wergeland Litteraturhuset Møte med Mircea Cărtărescu

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!