Jackie og Jimmie

Sara Stridsberg og Åsa Linderborg

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

ARRANGEMENTET ER UTSOLGT I HOVEDSALEN. BILLETTER TIL STORSKJERMVISNING I KJELLEREN (50,-) KAN KJØPES HER. (/Billetter/)

«Jimmie Darling?»
«Ja.»
«Kommer du att bli frisk igen?»
«Jag vet inte, Jackie.»
«Vill du inte bli frisk?»
«Jag vet inte vad jag vill längre, jag vet inte vad det där betyder längre, att vara frisk.»

Beckomberga. Ode till min familj heter Sara Stridsbergs siste roman. Scenen er det store mentalsykehuset i Stockholm som ble nedlagt på midten av 1990-tallet. Her lever Jimmie Darling og datteren Jackie sitt institusjonaliserte familieliv blant ansatte og innlagte, men med stadige nattlige bilturer sammen med sykehusets lege. Romanen kommer ut på norsk i januar, i Monica Aasprongs oversettelse.

Kanalsvømmersken som på ingen måte fortjener tilnavnet Happy Sally (2006); en unge som kjører rundt med faren midt på natta, kaster opp i små poser mens faren jakter på dyr han kan kjøre ned i Darling River fra 2010; og den ekstreme feministen Valerie Solanas fra Drømmefakultetet, som ga forfatteren Nordisk råds litteraturpris i 2007. Det er nesten ikke til å holde ut, skjebnene, de presise beskrivelsene av kropper som er i ferd med å falle, de små sårene man kontinuerlig påfører hverandre. Men likevel fester Stridsbergs tekster grepet og forfører en stadig videre inn i alt det mørke.

Det finnes en selvbiografisk nerve i Beckomberga som ikke Stridsberg har hatt i sine tidligere tekster. Hennes egen far var en periode pasient der. Kulturredaktør i Aftonbladet Åsa Linderborg ga i 2007 ut den kritikerroste barndomsskildringen Meg eier ingen, om en alkoholisert far og et svensk klassesamfunn. Nå møtes de to til samtale om litteratur og språk hvor noe står på spill.

FOTO: Caroline Andersson

Kjelleren Wergeland Litteraturhuset Sara Stridsberg og Åsa Linderborg

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!