IT-gigantenes makt for dummies

Ved Anja Salzmann

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

Ved Anja Salzmann

Er det en god eller dårlig ting at selskapet Twitter kan utestenge USAs president fra det som er blitt en global debattarena? Og gjør det noe at nettbutikken din skjønner at du er gravid før du har fortalt det til dine nærmeste? Hva hvis teknologien brukes til å utestenge hele grupper fra debatten, eller manipulere hvem du stemmer på ved valget?

Den amerikanske professoren Shoshana Zuboff lanserte begrepet «overvåkningskapitalisme» for å beskrive teknologi-gigantenes forretningsmodell, bygd på kjøp og salg av vår personlige data.

De fleste av oss vet at vi betaler for bruken av tjenester som Facebook og Google gjennom å gi dem informasjon om oss selv og våre vaner på nett, men aksepterer det som en grei byttehandel. For hva er egentlig alternativet? Og hvem orker å lese de lange dokumentene om «brukervilkår» før de trykker «jeg godtar»?

Anja Salzmann er stipendiat ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. I dette foredraget forklarer hun hva «overvåkningskapitalisme» er, og tar for seg hvordan teknologi-gigantenes forretningsmodell påvirker ytringsfrihet, personvern og demokrati – i dag, og dersom teknologien skulle havne i gale hender. Ikke minst forteller hun hva vi kan gjøre for å hindre en slik utvikling.

Litteraturhuset Digitalt Digitalt Gratis - digitalt Litteraturhusets podkast (https://soundcloud.com/user-67512258-134314539) · IT-gigantenes makt for dummies. Ved Anja Salzmann (https://soundcloud.com/user-67512258-134314539/it-gigantenes-makt-for-dummies) Smart teknologi for dummies

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!