Hvordan fortelle om Holocaust?

Joanna Rubin Dranger, Ingeborg Solbrekken og Mattis Øybø

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

Joanna Rubin Dranger, Ingeborg Solbrekken og Mattis Øybø

Hvordan skal historiene om holocaust holdes i live? Hvilke historier er blitt fortalt, og hvilke har vi igjen å fortelle? Og hva kan bøker om holocaust lære oss om antisemittisme også i vår egen tid?

Svenske Joanna Rubin Drangers grafiske dokumentarroman Husk oss til livet er blitt kalt «et et tegnet storverk om jødenes historie», «et mesterverk» og at hver side «føles som et slag mot facismen». Anmeldere sammenligner boka med mesterverk som Art Spiegelmans Maus. Fortellingen dokumenterer Drangers søken etter sannheten om hva som hendte med slektningene hennes som “forsvant” under andre verdenskrig – de som familien sjelden snakket om og visste lite til. Resultatet er en tegnet saga om ett knippe mennesker blant millioner, deres skjebner, Sverige og Norges medvirkning og ettertidens stillhet, hele tiden fortalt med tvilen og sorgen som følger med avdekkingen av personlige og nasjonale traumer. Dranger ble i år nominert til Nordisk råds litteraturpris for Husk oss til livet, som ble utgitt parallelt i Norge, oversatt av Aleksander Melli.

Her hjemme har mange satt ord på norske jøders erfaringer og antisemittisme. En av dem er forfatter Ingeborg Solbrekken. Med boken om Salomon-familiens bosettelse i Vang, Jøden og jorden, har hun gitt et detaljert eksempel på hvordan norsk antisemittisme gjorde seg gjeldende også utenfor og uavhengig av okkupasjonstiden. Jøden og jorden har bidratt til å løfte viktige diskusjoner om norsk antisemittisme før, under og etter krigen.

Kvelden ledes av forfatter og redaktør Mattis Øybø. Han har lenge skrevet om etiske problemstillinger knyttet til holocaustlitteratur, og har selv bidratt til skjønnlitteraturen med romanen Den siste overlevende er død i 2021.

Kvelden starter med en samtale mellom Dranger og Øybø, før også Solbrekken inviteres inn til en større diskusjon om hvordan skrive tilgjengelig og originalt om jødeforfølgelse, og hvordan formidle de vanskelige sannhetene om hjemlandets antisemittisme.

Litteraturhuset Wergeland https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/hvordan_huske_holocaust_joanna_rubin_dranger_ingeborg_solbrekken_og_mattis_oeyboe Historie Politikk og samfunn Religion og åndelighet Skjønnlitteratur

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!