Glemte konflikter: Mali

Lørdagsforedrag ved Jenny Lorentzen

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

Lørdagsforedrag ved Jenny Lorentzen

Tross sin fattigdom har den tidligere franske kolonien Mali i Vest-Afrika fremstått som et relativt vellykket demokrati siden diktaturet falt i 1991. Riktignok blusset det opp konflikt med tuaregene både på 90- og 2000-tallet. Og i kjølvannet av den arabiske våren og Gaddafis fall tok islamske opprørsgrupper kontrollen over områder i nord med mål om å opprette en islamsk stat.

Etter statskuppet i 2012 har myndighetene behøvd støtte fra FN og det internasjonale samfunnet for å ta kontrollen tilbake. Til tross for den økte internasjonale tilstedeværelsen er dagens sikkerhetssituasjon forverret, også i områder som tidligere var uberørt av konflikten.

Hvordan har jihadistiske krefter fått fotfeste i dette tidligere så fredelige landet? Og hvilke konsekvenser har det for regional og internasjonal fred og sikkerhet?

Jenny Lorentzen er stipendiat ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og Lunds Universitet og forsker ved PRIOs senter for kvinner, fred og sikkerhet. Hun holder det siste av fire lørdagsforedrag i Litteraturhusets serie om glemte konflikter for dummies.

Litteraturhuset Wergeland Lørdagsforedraget Folkeopplysning

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!