Fluktfestivalen 2023

Fluktfestivalen 2023 holdes på FN-dagen den 24. oktober!

Icon of a placeBerner

Icon of an id badge

Organised byFluktfestivalen

Icon of a ticket

Free

Fluktfestivalens logo

Program

16.00-16.20
Åpning ved festivalsjef Kristina Quintano og samtale med forlegger Ahmedur Rashid Chowdhury (Bangladesh) Det er en stor økning i antall mennesker på flukt fra Bangladesh i båtene som setter ut fra både Libya, Tunisia og Senegal. Hvorfor flykter mennesker fra Bangladesh denne veien og hva flykter de fra?Vi åpner festivalen med å bli litt klokere på denne fluktruten.

Ahmedur Rashid Chowdhury er forleggeren som i 2015 så vidt slapp unna med livet i behold for å ha utgitt progressiv litteratur i Bangladesh.

16.30-16.50
Foredrag om rasisme ved forfatter og oversetter Lene Auestad om hennes nye bok: Rasisme, eksklusjon, mangfold. Lene Auestad en internasjonalt anerkjent forfatter og forsker innen filosofi og psykososiale studier. Hun har skrevet en rekke bøker og artikler om rasisme og diskriminering.

Avsluttes med Allsang og Antifascistisk kor.

17.00 – 17.45
La de grusomme bildene hjemsøke oss!
Darrin Zammit Lupi (Malta)

Foredrag og panelsamtale (engelsk)

I essayene Å betrakte andres lidelse og Om fotografi diskuterer den amerikanske kulturkritikeren Susan Sontag fotografiets funksjon i samfunnet. Hun snakker om at bilder ikke representerer verden, men at de er biter av verden, og at de som kunstverk må sanses og oppleves. Et spesifikt spørsmål Sontag stiller, er om fotografiet fortsatt har makt til å kommunisere noens lidelse på en slik måte at tilskueren endrer sitt syn på krig, eller i vårt tilfelle båtflyktninger. For at det skal kunne gjøre det, må fotografiet ha det Sontag kaller en transitiv funksjon, en direkte innflytelse på hvordan seeren tenker om verden.

Hvordan jobber fotografer i kriser i vår tid?

Den maltesiske prisvinnende fotografen Darrin Zammit Lupi har dokumentert krig og konflikt i 25 år. Da mennesker begynte å komme land på Malta sjøveien begynte han å dokumentere dem og. Darrin Zammit Lupi har vært med på mange søk og redningsoppdrag i Middelhavet og kommer nesten rett fra det norskflaggede skipet Geo Barents.

18.00-18.45
Palestina. Israels ran, vårt svik!

Samtale mellom Odd Karsten Tveit og Linn Stalsberg

Palestina. Israels ran, vårt svik er den store historien om årene fra 1948, da Israel kom på kartet, frem til i dag. Boka har mange nye avsløringer takket være Tveits unike intervjuer av forskere og journalister – en rekke av dem israelere. Tveit har også møtt israelske offiserer, diplomater, politikere og menneskerettighetsaktivister. Mer enn i tidligere bøker møter vi her en forteller som våger mer, og som er nådeløs i gjennomgangen av norsk og vestlig unnfallenhet i konflikten.

19.00-19.40
Klima og flukt panelsamtale
Har vi sannsynligvis bare sett begynnelsen av flyktningenes krise?

Den siste tiden har vi sett hvilke enorme ødeleggelser klimaendringene påfører allerede utsatte områder. Hvilke områder i verden lider mest under klimaendringene? Hva er de direkte konsekvensene på bakken og hva kan vi forvente av flukt i nær fremtid?

Panel: Sigri Sandberg, Iselin Shumba og Jonas Kittelsen (XR)

19.45
Minikonsert med Caroline Bonnet fra Bonnie And The Jets! Caroline Bonnet fronter vanligvis soul-rock-bandet Bonnie And The Jets, men har mange år bak seg som låtskriver og soloartist. Hun har engasjert seg i flyktningkrisen og har blant annet jobbet som frivillig for Dråpen i Havet.

Møtet med båtflyktningene resulterte i låta; «Can You Imagine» (https://spotify.link/lCfmosbhEDb)

Med seg har hun Dagfin Hjorth Hovind på gitar.

20.00-20.45
Frontex vår tids krig mot flyktninger?

Når Frontex ser koordinatene til en båt som befinner seg i havsnød i Middelhavet, og gir disse til såkalt libysk kystvakt som stikk i strid med flyktningkonvensjonen trekker dem tilbake til Libya og tortur, er ikke Frontex da med på å begå grove menneskerettighetsbrudd?

De siste årene er Europas grensekontroll, ved Frontex, kraftig opptrappet.

Hva har dette å si for mennesker på flukt fra krig og humanitære overgrep?

Panel: Linn Stalsberg, Maren Sæbø, Katrin Glatz Brubakk og Tommy Olsen/AegeanBoatReport

21.00
Å stå i stormen.

Menneskerettighetskamp og traumer.

Undersøkelser viser at et stort antall bistandsarbeidere, aktivister og frivillige viser tegn på ptsd og traumer.

Hvordan kan man klare å hjelpe andre og stå i langvarige kamper, uten samtidig å brenne ut seg selv?

Panelsamtale og foredrag

Henrik Kjellmo Larsen, Katrin Glatz Brubakk, Amina Siječić Selimović og Siw Aduvill

Posten innledes med foredrag av Anja Stang.

22.00
Prisutdeling og mingling

Fluktfestivalprisen deles ut under hver festival og er et kunstverk av Gazelle Pezeshkmehr.

Gazelle Pezeshkmehr er en iransk-norsk kunstfotograf i eksil i Norge. Første gang hun ble arrestert var hun fire år. Gjennom konseptuelle og surrealistiske fotografiske kompositter utforsker hun de drømmende og immaterielle rikene i sitt eget sinn og tilstanden til offentlig mental kondisjon. Hun er fluktfestivalens festivalkunstner for tredje året på rad. Med kunsten både kjemper hun for menneskerettigheter og bruker estetikken til å belyse og forklare det uforståelige!

I år har vi to priser å dele ut!

Det blir boksalg under hele festivalen!

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.

The individual organizer is responsible for the event and text, obtaining photo permission, and photo credit. For questions about content, participants, or other details, please contact the organizer directly.


Do you want to rent Berner?

This event will take place in Berner. Berner-kjelleren er en mellomstor sal i underetasjen på Litteraturhuset.

Bilde av salen Berner i kjelleren på Litteraturhuset, med et portrett av Mia Berner på veggen.

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!