En nigeriansk Odyssevs

Chigozie Obioma og Ellen Sofie Lauritzen

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

Chigozie Obioma og Ellen Sofie Lauritzen

«Du er redd, bror», sa Jamike og ristet på hodet. «Du elsker virkelig denne kvinnen.»

Chigozie Obiomas nye roman har fått tittelen Et kor av minoriteter. I sentrum av historien står den nigerianske hønsebonden Chinonso. Han elsker Ndali, en kvinne over hans stand. Og kjærligheten fører både ham og hans elskede ut i fortapelsen.

Obioma tilhører igbo-folket, og igboenes mytiske univers, deres tradisjonelle tro på reinkarnasjon og åndeverdens inngripen i form av voktende ånder, chi, er bærende elementer i romanen. Teksten tar form av et åndemøte: Åndene sitter sammen og diskuterer Chinonsos skjebne. Hvor trådde han feil, og når ble han rammet av tilfeldighetenes ondskap? De greske tragediene, med heltens hybris, klinger med i fortellingen. Det samme gjør Odysseen: Som Odyssevs settes også Chinoso på stadig nye prøver.

Obioma brakdebuterte med romanen The Fishermen (Den forbudte elven) i 2015, som var med helt til siste runde og ble shortlistet til Man Booker-prisen samme år. Oppvekstskildringen om de fire søsknene og deres skjebnesvangre dragning mot den forurensede, farlige elven fikk anmelderne til å gå i taket av begeistring. Blant sine viktigste inspirasjonskilder nevner han både Arundhati Roy og Chinua Achebe. De norske oversettelsene av romanene hans er ved Tone Formo.

Hør Obioma i samtale med forfatter og skribent Ellen Sofie Lauritzen.

Arrangementet foregår på engelsk.

Litteraturhuset Kjelleren https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/en_nigeriansk_odyssevs_chigozie_obioma_og_ellen_sofie_lauritzen Engelskspråklige arrangement https://www.facebook.com/events/839811076404025/

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!