En fremmed i et fremmed land

Jurij Andrukhovytsj i samtale med Erlend Loe

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

Jurij Andrukhovytsj i samtale med Erlend Loe

En ung ukrainsk forfatter befinner seg i en sovesal i Moskva like etter Sovjetunionens oppløsning. Poeter fra alle kontinentets hjørner er samlet i det som er et slags Grand Hotel for de undertrykte og eksentriske, der de drikker, spiller og går ut i gatene for å raske med seg noen gode historier før natten er over. Hovedstaden fremstår som det lovløse sentrumet av et kollapset regime, der nasjonalistiske krefter konspirerer om makta. Ukraineren legger ut på en Dante-aktig reise til Helvetes innerste sirkel, hvor Helvete er Moskva og Moskva brenner opp.

Moskoviaden (til norsk ved Dagfinn Foldøy) er en grensesprengende idéroman full av galgenhumor, politiske tirader og slående beskrivelser. Forfatter Jurij Andrukhovytsj har siden debuten i 1985 vært en av Ukrainas ledende litterære stemmer, og var tidlig ute med å skildre Russlands nyimperialistiske vendinger. Moskoviaden står igjen som en moderne klassiker, og er like aktuell i dag som ved utgivelsen i 1993.

Forfatter Erlend Loe har selv engasjert seg i krigen i Ukraina. I sitt åpne brev til sine russiske lesere og venner beskrev han krigen som en «løgn» født ut av «én manns villfarelse om et tapt imperium». Han har lest Moskoviaden med iver og entusiasme, og nå møtes han Andrukhovytsj til samtale. Hva kan Moskoviaden si oss om ukrainernes blikk på Russland, og om Russlands blikk på dem?

Samtalen vil foregå på engelsk.

Litteraturhuset Nedjma https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/jurij_andrukhovytsj_og_erlend_loe

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!