Dostojevskij goes Afghanistan

Med Atiq Rahimi og Åsne Seierstad

Icon of a place

Icon of an id badge

Organised byLitteraturhuset

Kom igjen, Rassul, rør på deg!
Total lammelse.
Rassul?
Hva er det som går av ham? Hva tenker han på?
På Forbrytelse og straff. Dét tenker han på. På Raskolnikov, på skjebnen hans.

Faen ta Dostojevskij heter romanen til den afghanske forfatteren Atiq Rahimi, den tredje romanen hans som oversettes til norsk, denne gangen av Egil Halmøy. Og det er Dostojevskijs tekst Forbrytelse og straff som handlingen i romanen spilles ut mot. Raskolnikov har byttet navn til Rassul, men også Rassul dreper en gammel kone med øks.

Atiq Rahimi er både filmskaper og forfatter og har hatt overveldende suksess som begge deler. Hans første bok, Aske og jord, ble en bestselger, og da romanen ble filmatisert, fikk den totalt 25 filmpriser. For sin forrige roman, Tålmodighetens stein, fikk han den franske litteraturprisen som henger høyest, nemlig Prix Goncourt. Han er også mannen bak Afghanistans første såpeopera.

På Litteraturhuset snakker Atiq Rahimi med Åsne Seierstad om hvorfor han valgte akkurat Dostojevskij som medspiller i dette dramaet, og om hva som skjer med moralen i et land der ingenting fungerer, og der mange har blod på hendene. Arrangementet er støttet av Institut français i Oslo og tolkes fra fransk av Christina Mediaas.

Wergeland Litteraturhuset Med Atiq Rahimi og Åsne Seierstad

Andre anbefalte arrangementer

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!