Det var store protester da en delegasjon fra Taliban ble flydd til Norge i privatfly i januar 2022, invitert av norske myndigheter til dialog et halvt år etter at de hadde tatt tilbake makta i Afghanistan. Fortsatt er mange kritiske til å snakke med Taliban, mens andre mener det er helt nødvendig for å kunne jobbe i og for Afghanistan.
Hva betyr det egentlig å ha dialog med Taliban og hvordan foregår det i praksis?
Etter hvert som Taliban-regimet strammer grepet og innfører stadig nye restriksjoner som begrenser folks frihet og tar fra kvinner grunnleggende rettigheter, er det fortsatt riktig å ha dialog med Taliban? Og hva kan oppnås gjennom dialog?
Vi har med oss Ayesha Wolasmal og Terje Watterdal til å dele fra sine erfaringer i hva som ligger av utfordringer og muligheter i møte med Taliban.
Terje Watterdal, er landdirektør for Afghanistankomiteen, stasjonert i Kabul i mer enn ti år. Dialog med Taliban på ulike nivå er del av hans daglige arbeid for å styrke helse, utdanning og naturforvaltning på landsbygda. Terje har lang internasjonal erfaring i arbeid for internasjonale organisasjoner med utviklingsarbeid og inkluderende utdanning.
Ayesha Wolasmal, forfatter av boka Tusen dager med Taliban, jobber med kvinnehelse og vaksiner i Afghanistan og har reist inn og ut av landet de siste fem åra. Tidligere har hun jobbet for Norges militære styrker og ved den norske ambassaden i Kabul. Ayesha er født i Norge av afghanske foreldre, som tok henne med på sommerferie til deres hjemland Afghanistan gjennom hele oppveksten.
Moderator: Norunn Grande
Deltakere: Ayesha Wolasmal, Terje Watterdal